Skip to main content

Τρομοκρατικό δίκτυο στην Αθήνα: To σχέδιο για μαζικό χτύπημα και η αμοιβή για κάθε νεκρό

(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Συνεργασία ΕΥΠ και Μοσάντ.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει τις ελληνικές αρχές ασφαλείας η εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου στην Ελλάδα, με την σύλληψη, που έγινε χθες γνωστή, δύο αλλοδαπών πακιστανικής υπηκοότητας που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι σε ποιο βαθμό οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν να στήσουν ένα ευρύτερο τρομοκρατικό δίκτυο του οποίου η δράση είχε οικονομικό κίνητρο. Ενδεικτική είναι άλλωστε η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται «σοβαρή» από τους αναλυτές, κάτι που επιβεβαίωσε η δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επιβεβαίωσε πως στις έρευνες ενεπλάκη και η Μοσάντ.

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μοσάντ εργάζεται επίσης για να αποτρέψει τρομοκρατικές δραστηριότητες που συνδέονται με το Ιράν με στόχο ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, ανέφερε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.

Οι έρευνες είχαν καταλήξει σε 20 άτομα από το Πακιστάν

Η έρευνα των ελληνικών αρχών για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από δύο μήνες με την πληροφορία ότι υπάρχει ένα τρομοκρατικό δίκτυο που έχει δράση στην Ελλάδα. Αμέσως ενημερώθηκαν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και οι αρχές ασφαλείας, θέτοντας υπό διακριτική παρακολούθηση άτομα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι έχουν ριζοσπαστικοπιοηθεί και ενδεχομένως έχουν εξτρεμιστικές τάσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι έρευνες κατέληξαν σε μια λίστα περίπου είκοσι ατόμων με καταγωγή από το Πακιστάν. Ανάμεσά τους ήταν και οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν χθες (ηλικίας 27 και 29 ετών).

Το προφίλ των συλληφθέντων

Οι δύο συλληφθέντες- σύμφωνα πάντα με την δημόσια τηλεόραση- παρέμεναν στην Ελλάδα για πέντε χρόνια, χωρίς να έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής. Κατά την διαμονή τους στη χώρα μας, πραγματοποιούσαν αγροτικές και οικοδομικές εργασίες τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες ζούσαν και εργάζονταν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, ενώ το τελευταίο διάστημα είχαν νοικιάσει ένα διαμέρισμα στην περιοχή της Ομόνοιας.

Έχοντας μπει στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών, και αφού βεβαιώθηκε ο ύποπτος ρόλος τους, τον Φεβρουάριο αποφασίστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να προσαχθούν, με το πρόσχημα ότι δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό ήταν το όχημα που οδήγησε στην ανάλυση των κινητών τους τηλεφώνων που αποκάλυψε τις επαφές με 30χρονο ομοεθνή τους που διαμένει στο Ιράν, και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, καταζητείται για υποθέσεις ανθρωποκτονιών.

Ο 30χρονος φαίνεται ότι καθοδηγούσε την δράση στην Ελλάδα για την τέλεση επιθέσεων στην Αθήνα, με αρχικό στόχο το εστιατόριο-συναγωγή. Οι επιθέσεις αυτές υπήρχε η σκέψη να γίνουν με καλάσνικοφ και εισβολή σε χώρο με πολλά άτομα. Στη συνέχεια εξετάστηκε το ενδεχόμενο να γίνουν με τη μορφή βομβιστικής επίθεσης ή προκαλώντας έκρηξη με φιάλη υγραερίου.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή την Παρασκευή.