Skip to main content

25η Μαρτίου: H στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας σε εικόνες – Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Βίντεο και στιγμιότυπα από τη μεγάλη παρέλαση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο Σύνταγμα

Παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και πλήθους κόσμου, τελέστηκαν σήμερα από άκρη σε άκρη της χώρας οι επετειακές εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου του 1821. 

H μεγάλη παρέλαση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ξεκίνησε στις 11.00 ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνου από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Στην παρέλαση πήραν μέρος φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού Ξηράς, μηχανοκίνητα τμήματα του Στρατού Ξηράς, ενώ μεταξύ άλλων παρήλασαν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3, φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot» και «Βέλος», φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Πολεμικού Ναυτικού, φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων σπουδαστών και σπουδαστριών των στρατιωτικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και μηχανοκίνητα τμήματα και φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Στις 6:21 το πρωί έγινε ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού. Ακολούθησε η επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και η επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β΄, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Στις 18:41 είναι προγραμματισμένη η επίσημη υποστολή της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού.

Σημειώνεται ότι έως και την Κυριακή 26 Μαρτίου, η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Καραθανάσης» θα βρίσκονται ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Πειραιά και το κοινό που επιθυμεί θα μπορεί ελεύθερα να τα επισκεφθεί. Επίσης, θα είναι ελεύθερη είσοδος στο Πολεμικό Μουσείο.

Παράλληλα, σε όλη την επικράτεια θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός των μονάδων, στρατιωτικών καταστημάτων και πολεμικών πλοίων αλλά και φωταγώγηση των μονάδων, στρατιωτικών καταστημάτων και πολεμικών πλοίων κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

ΠτΔ: Με ομοψυχία να φανούμε αντάξιοι των θυσιών των προγόνων μας

Ορόσημο για τον Ελληνισμό χαρακτήρισε την 25η Μαρτίου 1821 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δηλώσεις της μετά την παρέλαση στην Αθήνα. Όπως είπε η 25η Μαρτίου είναι «ημέρα εθνικής αναγέννησης και ανάτασης» και αποτέλεσε «ιστορική αφετηρία ενός δύσκολου και μακροχρόνιου αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, μετά από τετρακόσια χρόνια τουρκικού ζυγού».

«Με τη σημερινή, λαμπρή παρέλαση τιμάμε τη μνήμη των ηρωικών προγόνων μας και αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία. Χρέος μας, με σύμπνοια και ομοψυχία, να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους. Χρόνια πολλά» πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Κ. Μητσοτάκης: Στη σκιά μίας τραγωδίας ο φετινός εορτασμός – Αναγκαίος ο ιστορικός αναστοχασμός

«Ο φετινός εορτασμός της εθνικής ανεξαρτησίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου διεξάγεται στη σκιά μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας» γεγονός που «καθιστά ακόμη πιο απαραίτητο τον ουσιαστικό ιστορικό αναστοχασμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωση του μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ο αναστοχασμός συνίσταται στο «πώς θα μπορέσουμε εμπνευστούμε από τους θριάμβους του έθνους μας, πως θα μπορέσουμε να διδαχθούμε από τις τραγωδίες σε αυτή τη μακρά πορεία διαρκούς προόδου του ελληνικού κράτους του ελληνικού έθνους, του ελληνικού λαού».

Τόνισε ακόμη ότι η σημερινή μέρα είναι ταυτόχρονα ημέρα γιορτής για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, «για τις γυναίκες και τους άνδρες που παρέλασαν κρατώντας ψηλά τη σημαία, εκπέμποντας ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας».

Ν. Παναγιωτόπουλος: Αδιάρρηκτος πυλώνας εθνικής ισχύος οι Ένοπλες Δυνάμεις

Εύσημα προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «για την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους, για το υψηλό ηθικό τους και την ετοιμότητά τους» αποδίδει ο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην ημερήσια διαταγή του.

«Εκπληρώνοντας την αποστολή σας, με ζήλο και επαγγελματισμό, δίνετε δύναμη σε όλους μας να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών, καθιστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις ως τον πλέον αδιάρρηκτο πυλώνα εθνικής ισχύος» αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Χαρακτηρίζει παράλληλα «ξεχωριστό ορόσημο στην πορεία του Ελληνισμού στο βάθος των αιώνων» την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, επισημαίνοντας ότι «δύο αιώνες μετά από την Ελληνική Επανάσταση, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ρήση ‘Ελευθερία ή Θάνατος’ ήταν σύνθημα συνειδητής επιλογής και στάση ζωής, που μας διδάσκει ότι αυτός που είναι αποφασισμένος να θυσιαστεί για τα δίκαιά του, δεν πτοείται από αρνητικούς συσχετισμούς αριθμητικής και υλικής ισχύος. Γίνεται ανίκητος».

Το μήνυμα του Ν. Δένδια

Μήνυμα για «τα 202 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου», με απόσπασμα από το ποίημα του Τάκη Παπατσώνη, «Η εθνεγερσία» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αλλ’ ακέραιο μένει κι’ αδιαίρετο
το μέγα Μυστήριο των ενωμένων ανθρώπων
(κι’ ας είναι τόσες οι διαίρεσές τους)
κι’ η πρόοδό τους με ζήλο πανηγυριού
για το Μαρτύριο το θελημένο του πληρώματος» είναι το απόσπασμα του ποιήματος που παραθέτει ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον πίνακα «Η Ελλάς ευγνωμονούσα».

Αλ. Τσίπρας: Μέρα υπερηφάνειας και περισυλλογής – Δικαιούμαστε μία καλύτερη πατρίδα

Πηγή: facebook.com/tsiprasalexis

«Σήμερα είναι μια μέρα περηφάνιας για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, όπου γης, αλλά και ημέρα περισυλλογής», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την 25η Μαρτίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως «δικαιούμαστε μία καλύτερη πατρίδα και μπορούμε να την αποκτήσουμε» και προσθέτει πως «οι λαοί που παύουν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο είναι καταδικασμένοι σε μαρασμό».

«Δικαιούμαστε μια καλύτερη πατρίδα. Μια πατρίδα που τα παιδιά της δεν θα χάνονται στα Τέμπη. Δεν θα ξενιτεύονται. Δεν θα είναι καταδικασμένα να φυτοζωούν ανάμεσα στην ανεργία και την απλήρωτη εργασία» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ν. Ανδρουλάκης: Με ενότητα ο Ελληνισμός μπορεί να καταφέρει μεγάλα και σημαντικά

ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS

Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα.

«Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου υπογραμμίζει πόσα μεγάλα και σημαντικά μπορεί να καταφέρει ο Ελληνισμός όταν ακολουθεί τον δρόμο της ενότητας και της αλληλεγγύης, αλλά και σε τι επώδυνες περιπέτειες μπορεί να οδηγηθούμε όταν επικρατεί η διχόνοια και η ιδιοτέλεια» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Δ. Κουτσούμπας: Μόνο ο λαός μπορεί σώσει τον λαό στο δρόμο της ανατροπής

«Η Επανάσταση του 1821 επιβεβαιώνει ότι το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα, στο τέλος, επικρατούν του παλιού και ξεπερασμένου» αναφέρει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Απέναντι «στον σύγχρονο ζυγό», όπως επισημαίνει, «είναι πολύ ελπιδοφόροι οι αγώνες των λαών που δυναμώνουν σε κάθε χώρα».

«Γιατί τελικά μόνο ο λαός μπορεί σώσει τον λαό στο δρόμο της ανατροπής. Και σε αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις» καταλήγει.

naftemporiki.gr