Skip to main content

Ερντογάν: «Μυστικός εταίρος» της συμμαχίας της αντιπολίτευσης το φιλοκουρδικό HDP

REUTERS/Umit Bektas

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα ταυτίσει το αριστερό HDP με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK)

Στον κύριο πολιτικό αντίπαλό του στις επικείμενες εκλογές επιτέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την συνάντηση που είχε με το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Υπενθυμίζεται ότι μετά την συνάντηση με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι ο κοινός υποψήφιος έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων, το HDP και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν ότι δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο στις στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Αν και το HDP δεν υποστηρίζει δημοσίως τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, αναλυτές επισημαίνουν ότι ουσιαστικά δίνει γραμμή για μία ψήφο ανοχής.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το HDP «μυστικό εταίρο» της εξακομματικής συμμαχίας και υποστήριξε- σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu- πως το HDP είναι ο κοινοβουλευτικός βραχίονας μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» και πως ο προεδρικός υποψήφιος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έκανε το κόμμα αυτό εταίρο στην προεκλογική εκστρατεία του.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα ταυτίσει το αριστερό HDP με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), κάτι που το HDP απορρίπτει κατηγορηματικά.

Μάλιστα το HDP απειλήθηκε με απαγόρευση πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εξαιτίας κατηγοριών ότι σχετίζεται με τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του PKK.

Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως η επανεκλογή του 69χρονου προέδρου θα είναι δύσκολη , ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ