Skip to main content

Η γυναίκα που μεγάλωσε δύο επιτυχημένες CEO και μία γιατρό εξηγεί ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος των γονιών

Ο απόλυτος έλεγχος κάνει τα παιδιά ανασφαλή και τελικά... νάρκισσους

Πολλοί γονείς σήμερα πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά είναι να έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Είναι οι λεγόμενοι «γονείς – ελικόπτερο», αυτοί που πιστεύουν ότι η ανατροφή απαιτεί τον έλεγχο της παραμικρής πτυχής των δραστηριοτήτων ενός παιδιού. Τα ίδια τα παιδιά με βάση αυτό το μοντέλο έχουν ελάχιστο ή και καθόλου λόγο στο πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητά τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με «γονείς – ελικόπτερο» που έχουν υψηλές προσδοκίες για ακαδημαϊκές επιδόσεις ή που αντιδρούν υπερβολικά σε κάθε αποτυχία/ λάθος, τείνουν να είναι υπέρμετρα αυτοκριτικά, ανασφαλή και ευάλωτα. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι άλλο, γράφει στο CNBC η Esther Wojcicki, εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας του best seller, “How to Raise Successful People” και μητέρα. Ποιο είναι αυτό; Τα παιδιά δεν μαθαίνουν τη σημασία της καλοσύνης και γίνονται νάρκισσοι.

Πάρα πολλοί γονείς επικεντρώνονται μόνο στη νίκη, πεπεισμένοι ότι αν τα παιδιά τους δεν είναι τέλεια, θα αποτύχουν στη ζωή. Και αν τα παιδιά τους αποτύχουν, αισθάνονται αποτυχημένοι και οι ίδιοι. Είναι ένας πολύ εγωιστικός και στενός τρόπος σκέψης. Γιατί η ευγένεια έχει σημασία στην ανατροφή των παιδιών, εξηγεί η Wojcicki.  «Όταν εστιάζουμε μόνο στην ατομική επιτυχία, μεγαλώνουμε ακούσια παιδιά που δεν έχουν ενσυναίσθηση. Τα παιδιά δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν άλλους ανθρώπους όταν επικεντρώνονται στη δική τους επίδοση με κάθε κόστος. Η ευγένεια ήταν κάτι που έδωσα προτεραιότητα στη διδασκαλία τους όταν ήταν μικρά».

Σήμερα, η Susan είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube, η Janet είναι καθηγήτρια παιδιατρικής και η Anne είναι η συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας γενετικής και υγείας 23andMe. Είχαν μια ώθηση να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των άλλων ανθρώπων. Για τη Σούζαν, ευγένεια σήμαινε να φροντίζει καλύτερα τους υπαλλήλους της. Όταν ήταν στη Google, βοήθησε στη δημιουργία ενός προγράμματος παιδικής φροντίδας. Ήξερε ότι οι γονείς θα ήταν πιο ευτυχισμένοι και θα είχαν καλύτερη απόδοση αν ήξεραν ότι τα παιδιά τους ήταν σε καλά χέρια. Αγωνίστηκε επίσης για μεγαλύτερη άδεια μητρότητας.

Για τη Janet, ευγένεια σήμαινε να βοηθάς τους γονείς να μεγαλώσουν δυνατά παιδιά με υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Και για την Anne, η ευγένεια έδινε στους ανθρώπους περισσότερο έλεγχο της υγείας τους βοηθώντας τους να κατανοήσουν το δικό τους γονιδίωμα.

Οι άνθρωποι που είναι ευγενικοί τείνουν επίσης να είναι πιο ευτυχισμένοι και να ζουν περισσότερο. Όλες οι ευγενικές πράξεις μας δίνουν κάτι πολύ σημαντικό: Μια αίσθηση γαλήνης και νόημα που δεν μπορείς να αγοράσεις.

Ακολουθούν οι συμβουλές της για την ανατροφή ευγενικών και συγκροτημένων παιδιών:

  1. Κάντε το «ευχαριστώ» μια κοινή φράση στο σπίτι. Δίδαξε στις κόρες της να την ευχαριστούν πάντα, να ευχαριστούν η μία την άλλη και να ευχαριστούν όλους όσους έκαναν κάτι για αυτές.
  2. Βοηθήστε τα να βρουν διεξόδους σε θέματα που απασχολούν την κοινότητα: Ποια προβλήματα χρειάζονται λύσεις; Πώς μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά σας; Θα μπορούσαν να φροντίζουν τους ηλικιωμένους, να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικούς καθαρισμούς, να είναι μέντορας ή να βοηθούν έναν γείτονα.
  3. Γίνετε οι ίδιοι καλό πρότυπο: Εάν είστε ευγνώμονες για όσα έχετε, θα είναι και τα παιδιά σας. Εάν παραπονιέστε πάντα, περιμένετε να κάνουν το ίδιο.
  4. “Θεατρικό» παιχνίδι στο σπίτι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε στο παιδί σας την αρχή μιας ιστορίας, ενός ρούχου ή ενός παιχνιδιού — και θα εφεύρει τους δικούς του χαρακτήρες. Όταν τα παιδιά προσποιούνται ότι είναι κάποιος άλλος, μαθαίνουν πώς είναι να είσαι στη θέση κάποιου άλλου. Τους κάνει να σκέφτονται έξω από τη ζωή τους, μια απαραίτητη κατάσταση για να έχουν ενσυναίσθηση.
  5. Αντιμετωπίστε τα με καλοσύνη όταν κάνουν λάθη. Μπορεί να πιστεύουμε ότι οι φωνές έχουν αποτέλεσμα, αλλά δημιουργούν μόνο θυμό και ενοχές. Τα παιδιά τείνουν επίσης να ακολουθούν το μοντέλο και να θυμώνουν και να φωνάζουν όταν κάποιος άλλος κάνει λάθος. Σε όλους πρέπει να δείξουμε και να διδάξουμε την ευγένεια, ώστε να μπορέσουν να την αντανακλούν στον κόσμο, και αυτό ξεκινά από το σπίτι όταν είναι παιδιά. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του να μεγαλώνεις επιτυχημένους ανθρώπους και να διαμορφώνεις την επόμενη γενιά.