Skip to main content

«Μπάρμπαρα»: Τα πρώτα μηνύματα του 112 -και- στο λεκανοπέδιο

“(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Προειδοποίηση για επικίνδυνες χιονοπτώσεις - Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου στην περιοχή τους, λόγω της αναμενόμενης επέλασης της κακοκαιριας «Μπάρπαρας».  Παράλληλα, αντίστοιχο μήνυμα έχουν λάβει και κάτοικοι κάποιων περιοχών στην Αττική, ωστόσο το βράδυ αναμένεται να σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα του 112 σε κατοίκους περισσότερων περιοχών του λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της 5/2/2023 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών.

Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής  επιπυραγό, Ιωάννη Αρτοποιό, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ επί ποδός είναι οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής.

Μετά από ευρεία σύσκεψη υπό την Πολιτικη Προστασία, συναποφασίστηκε η διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της ελληνικής αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας σε σταθμούς βάσης, ιδιαιτέρως σε περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν.

Δήμος Αθηναίων: Όλα τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ενόψει της «Μπάρμπαρας»

Ειδικότερα στην Αττική έχουν δημιουργηθεί 10 σταθμοί βάσης σε κομβικά σημεία κυρίως βόρεια της περιφέρειας Αττικής. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Παράλληλα, η  ΕΛΑΣ  ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, ενώ επισήμανε ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα.

Η πρόγνωση για την εξέλιξη του καιρού

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ” (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.