Skip to main content

Πώς δρούσε το πολυμελές κύκλωμα που έκλεβε με τη μέθοδο της απασχόλησης

ΕΛ.ΑΣ.

Τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες.

Σε τουλάχιστον 72 περιπτώσεις κλοπών από τον περασμένο Φεβρουάριο με τη μέθοδο της απασχόλησης, με λεία που ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ, ενέχεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής.

Η σπείρα έκλεβε από οικίες στην Αττική, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη δήθεν επιθυμία τους για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων (οικίες, διαμερίσματα, καταστήματα) ή άλλων αντικειμένων, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν προβεί σε σχετική ανάρτηση αγγελιών στο Διαδίκτυο.

Η αποδόμησή της επιτεύχθηκε πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου συνελήφθησαν συνολικά 16 άτομα, από τα οποία τα 15 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κι ένα για υπόθαλψη εγκληματία. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν άλλα έξι μέλη.

Οι πρώτες συλλήψεις έγιναν όταν μέλη της οργάνωσης ετοιμάζονταν να προβούν σε ακόμα μία κλοπή στην περιοχή της Πεύκης. Μάλιστα, κατά τον χρόνο αυτόν συλληφθέν μέλος δεν δίστασε να κινηθεί απειλητικά με το όχημα που οδηγούσε σε βάρος αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, με αποτέλεσμα αυτός να τραυματιστεί όταν από την αναγκαστική πτώση του στο έδαφος προκλήθηκε κάταγμα στο χέρι του.

Στην πράξη, τα μέλη της οργάνωσης αρχικά εντόπιζαν διαδικτυακές αγγελίες σχετικά με την πώληση ή ενοικίαση ακινήτων ή άλλων αντικειμένων. Στόχευαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, ενώ παράλληλα κατά την καθορισμένη ημερομηνία συνάντησης προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ότι το υποψήφιο θύμα τους θα ήταν μόνο στο σπίτι.

Ακολούθως εμφανίζονταν συνήθως ως ζευγάρι και, σε συνδυασμό με την επαγγελματική κατάσταση που παρουσίαζαν, φρόντιζαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πωλητή ή ενοικιαστή, συζητώντας θέματα κοινωνικής φύσεως.

Στη συνέχεια με διάφορα προσχήματα, απομόνωναν το θύμα συνήθως στο μπαλκόνι της οικίας, ώστε συνεργοί τους που ανέμεναν εξωτερικά να καταφέρουν να εισέλθουν σε αυτή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Με την ολοκλήρωση της πράξης τους και την αφαίρεση χρηματικών ποσών και αντικειμένων μεγάλης αξίας, φρόντιζαν για τη γρήγορη και ασφαλή διαφυγή τους, με μέλη της οργάνωσης που ήταν επιφορτισμένα και με τον ρόλο της επιτήρησης του χώρου.

Στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυράνθρωποι), τα οποία άλλαζαν τακτικά, ενώ συνομιλούσαν σε δική τους διάλεκτο.

Όπως διαπιστώθηκε, η πλειονότητα των συλληφθέντων έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για συναφή αδικήματα τις αρχές, ενώ σε βάρος ορισμένων από αυτούς έχει σχηματιστεί στο παρελθόν πληθώρα δικογραφιών – πολλές εκ των οποίων κακουργηματικού χαρακτήρα – για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας.

Επίσης, σε βάρος συλληφθέντος διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών για κλοπή.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 14 οικίες σε Άνω Λιόσια, Κερατσίνι, Πειραιά και Καλλιθέα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επτά αυτοκίνητα, ζυγαριά και 13 νάιλον συσκευασίες με 17,3 γραμμάρια κάνναβης, 24 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και Casino, ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε στις κλοπές, 565,5 ευρώ, λυδία λίθος, χρυσά κοσμήματα και ρολόγια, μπρασελέ με έξι χρυσές λίρες και 10 χρυσές λίρες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, με δικογραφία σε βάρος τους – κατά περίπτωση – για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, επικίνδυνη οδήγηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και τη νομοθεσία περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οι έρευνες για την εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών συνεχίζονται.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η ΕΛ.ΑΣ. ζητεί από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές ή ενοικιαστές ή επιχειρούν με διάφορα άλλα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία τους.