Skip to main content

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Πρόστιμο στην Intellexa για μη συνεργασία της στη διαδικασία ελέγχου

Διαπίστωσε αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εκπροσώπων της εταιρείας να ανταποκριθεί σε ερωτήματα της ανεξάρτητης Αρχής και άρνηση παροχής πληροφοριών που βρίσκονται στην κατοχή της.

Πρόστιμο 50.000 ευρώ στην εταιρεία Intellexa A.E. επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για μη συνεργασία της με την Αρχή κατά τη διαδικασία ελέγχου της.

Η Αρχή διαπιστώνει αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εκπροσώπων της εταιρείας Ιntellexa να ανταποκριθεί σε ερωτήματα της ανεξάρτητης Αρχής και ότι αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται αδιαμφισβήτητα στην κατοχή της.

Παράλληλα, με αφορμή και την υπόθεση των υποκλοπών, η Αρχή συνεχίζει να διερευνά τις περιπτώσεις χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού κατά προσώπων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Ακόμη, η Αρχή με την ίδια απόφασή της (2/2023) ζητεί από την εν λόγω εταιρεία να παραδώσει άμεσα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της με στόχο την ολοκλήρωση του ελέγχου για τη σοβαρή αυτή υπόθεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής, «ήδη από τον Ιούλιο του 2022, διερευνά περιπτώσεις εγκατάστασης λογισμικού παρακολούθησης σε τερματικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας χρηστών (κατασκοπευτικό λογισμικό), με σκοπό την εν αγνοία τους παρακολούθηση, καθώς και τη συνακόλουθη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης αυτής, η Αρχή έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 διοικητικό έλεγχο στην εταιρεία Intellexa ΑΕ. Κλιμάκιο ελέγχου της Αρχής πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο τόσο στην καταστατική έδρα της εταιρείας στο Χαλάνδρι, όσο και στην εγκατάσταση της εταιρείας στο Ελληνικό.

Η Αρχή διαπιστώνει ότι «η εταιρεία καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ανταποκριθεί σε ερωτήματα της Αρχής και αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται αδιαμφισβήτητα στην κατοχή της, συνεπώς παραβίασε την υποχρέωση του άρθρου 31 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που επιβάλλει σε υπευθύνους και εκτελούντες την επεξεργασία να συνεργάζονται με την Αρχή».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «ο έλεγχος στην εταιρεία Intellexa ΑE βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα, η Αρχή συνεχίζει να διερευνά τις περιπτώσεις χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού κατά προσώπων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια».

Τέλος, για τον σκοπό αυτόν και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες από διάφορους φορείς εντός και εκτός Ελλάδας και ΕΕ, ενώ συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα: Βήμα στον αγώνα για αποκάλυψη της αλήθειας

«Η σημερινή απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι ένα ακόμα βήμα στον αγώνα για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των υποκλοπών» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Όπως επισημαίνει, «αντιπαρατίθεται έμπρακτα στην εναγώνια προσπάθεια για τη συγκάλυψή του και αποτελεί επιβεβαίωση του θεσμικού τρόπου με τον οποίο κινήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από την πρώτη στιγμή.

Την αποφασιστικότητα που θα έπρεπε να επιδείξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή, ευτυχώς επιδεικνύουν οι αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, στις οποίες από την πρώτη στιγμή απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης».