Skip to main content

Le Monde: Τα Μετέωρα στους 20 κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς για το 2023

Nikos Libertas / SOOC

Αφιέρωμα της γαλλικής εφημερίδας «στα νησιά που κρέμονται από τον ουρανό»

Στη λίστα των 20 παγκόσμιων προορισμών που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί μέσα στο 2023 συγκαταλέγει τα Μετέωρα η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Μετέωρα: Τα νησιά που κρέμονται από τον ουρανό» η συντάκτρια της εφημερίδας, που επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας ΕΟΤ Γαλλίας, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «στην Ελλάδα, στην κορυφή εντυπωσιακών βράχων, αυτά τα μοναστήρια που χτίστηκαν μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα μοιάζουν να ίπτανται στον αέρα».

Αλλά και η αρχισυντάκτρια του αφιερώματος τονίζει ότι «αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το γεωλογικό θαύμα, που αποτελεί τη δεύτερη δημοφιλέστερη τοποθεσία της Ελλάδας μετά την Ακρόπολη της Αθήνας, όχι μόνον για μια φωτογραφία στο Instagram, αλλά για να αφιερώσετε χρόνο να περπατήσετε από την Καλαμπάκα έως τα απίστευτα μοναστήρια».

Στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται αναλυτικά η μοναδικότητα της περιοχής, καθώς και η σπουδαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της, ενώ περιλαμβάνονται επίσης προτάσεις για ποδηλατικές ή πεζοπορικές περιηγήσεις και όλες οι χρηστικές πληροφορίες για τη διοργάνωση του ταξιδιού.

Αφιέρωμα στα κρασιά της Μακεδονίας από το περιοδικό Terre de Vins

Στους δρόμους του κρασιού της Κεντρικής Μακεδονίας εστιάζει από την πλευρά του σε τετρασέλιδο αφιέρωμα, το σημαντικότερο ευρωπαϊκό περιοδικό οινολογίας Terre de Vins. Ο δημοσιογράφος και οινολόγος Mathieu Doumenge, ο οποίος ταξίδεψε στην περιοχή μετά από πρόταση της Υπηρεσίας ΕΟΤ Γαλλίας, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί περισσότερα από δέκα οινοποιεία, τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και του Δίου και τις κυριότερες πόλεις της περιφέρειας.

Στο άρθρο του με τίτλο «Στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ο δημοσιογράφος αναφέρει πως η περιοχή της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα είναι κυρίως διάσημη ως η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο, όπως σημειώνει, «παράλληλα διαθέτει πλούσια και αρχαία οινολογική παράδοση, η οποία διαιωνίζεται χάρη στη δουλειά των ταλαντούχων οινοποιών της περιοχής, που εργάζονται για την αναγνώριση των αυτόχθονων ποικιλιών».