Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρόσκληση του δήμου σε ιδιοκτήτες ακινήτων για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους»

Για το σύνολο των ενηλίκων ωφελούμενων κανών για εργασία, προβλέπεται η ένταξη ποσοστού 20% σε επιδοτούμενη εργασία και 10% σε επιδότηση για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Να συμμετάσχουν έμπρακτα στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», απηύθυνε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων.  Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας,  υλοποιείται από τον δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και την PRAKSIS- Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας  θα υποστηρίξει 40 νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα, απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης και λειτουργεί συμπληρωματικά, στο πλαίσιο εφαρμογής δημόσιων πολιτικών καταπολέμησης της έλλειψης αυτής.

Γενικός σκοπός του προγράμματος, είναι η συμβολή στην εξάλειψη του φαινομένου της έλλειψης στέγης, ενώ οι ειδικοί στόχοι του είναι οι εξής: άμεση μετάβαση αστέγων σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης, μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας, κινητοποίηση για επανένταξη αστέγων στον κοινωνικό ιστό, μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης και περαιτέρω ανάπτυξη συνέργειας μεταξύ υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης.

Στους ειδικούς στόχους του προγράμματος για το σύνολο των ενηλίκων ωφελούμενων, ικανών για εργασία, συγκαταλέγεται η ένταξη ποσοστού 20% σε επιδοτούμενη εργασία και 10% σε επιδότηση για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Για δύο χρόνια

Το σχέδιο δράσης με τίτλο «Κοινή δράση για τη Στέγαση και Εργασία των αστέγων στο Δήμο Θεσσαλονίκης» θα έχει διάρκεια 24 μηνών, οι οποίοι θα υπολογίζονται από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου συμβολαίου. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος επιδοτούνται ως προς το επίδομα στέγασης του ΟΠΕΚΑ για τον τρίτο χρόνο της μίσθωσης με το 75% του συμφωνηθέντος μισθώματος και για τον τέταρτο χρόνο με το ισχύον ύψος επιδότησης ενοικίου, χωρίς την ισχύ εισοδηματικών– περιουσιακών κριτηρίων.

«Τη δεδομένη χρονική περίοδο βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης του προγράμματος, ήτοι στην αναζήτηση κατοικιών προς μίσθωση. Κρίνουμε ως πολύ σημαντική την συνεργασία των ιδιοκτητών διαμερισμάτων κατοικίας, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν την στέγαση των εγκεκριμένων νοικοκυριών. Αναγνωρίζοντας την κοινωνική ευαισθησία και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ιδιωτική πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στην άμβλυνση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310 556145, 2310 550223.