Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: «Φιλανθρωπική δωρεά» η φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Χαιρετισμός στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου - «Δεν επιτεύχθηκε καν η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα που είχε τεθεί ως κεντρικός οικονομικός στόχος του κ. Μητσοτάκη και μάλιστα από το πρώτο εξάμηνο του 2020".

Με «φιλανθρωπικές δωρεές» που γίνονται «με σκοπό να εκπέσουν δαπάνες από την φορολόγηση» , συνέκρινε την φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου “Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015 – 2019”.

Όπως είπε, συγκεκριμένα, ακόμα και αυτή η “υποτυπώδης φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων που αναμένεται να φτάσουν τα 3 δις για το ’22, θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος, αλλά ως δαπάνη”. “Όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας που κάνουν πολλοί πλούσιοι όχι από αγάπη προς τον άνθρωπο, αλλά από ανάγκη να παρουσιάσουν μεγαλύτερες δαπάνες, ώστε να εκπέσει η φορολογία, το ποσό των χρημάτων που θα πληρώσουν”, είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για “πολιτικές που μας οδήγησαν στη κρίση” και που “μας οδηγούν εκ νέου σε κρίση”.

“Πελατειακό κράτος, απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις λειτουργία της αγοράς, φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς, οριζόντια φορολογική λεηλασία για τους πολλούς, ιδίως με ΦΠΑ και ΕΦΚ σταθερούς σε περίοδο πρωτοφανούς πληθωρισμού και επιδόματα”, πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας παράλληλα  :«Και θα υποθέσει κανείς ότι έχουν κάποιο θετικό αποτύπωμα στις λεγόμενες αγορές.. Μάταια θα το κάνει» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αφού ούτε οι αγορές μας δίνουν καμία επιβράβευση. Η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα που είχε τεθεί ως κεντρικός οικονομικός στόχος του κου Μητσοτάκη και μάλιστα από το πρώτο εξάμηνο του 2020, αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο.

Μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο μπροστά του, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, και αν στο υπουργείο Οικονομικών παρέμεναν τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο Ευκλείδης και ο Γιώργος (σ.σ. Χουλιαράκης), η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν ήδη εδώ. Ωστόσο η ιστορία δε γράφεται με τα αν. Δε γράφεται και με τα ψέματα όμως».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια χώρα δημοσιονομικά ασφαλή, με γεμάτα ταμεία και κοινωνική συνοχή και σήμερα αυτή η χώρα δεν έχει χάσει μόνο αυτά τα κεκτημένα αλλά και κάτι ακόμη πολυτιμότερο. Βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς θεσμικής κρίσης, μια πρωτοφανούς απειλής για την ίδια τη δημοκρατία».

«Να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά»

«Είμαστε, λοιπόν, σήμερα όλοι εδώ στη παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη που παρουσιάζει την αλήθεια όσων ζήσαμε, συγκινημένοι και περήφανοι για όσα πετύχαμε. Είμαστε όλοι εδώ, πιστεύω σοφότεροι από τα λάθη μας  Αλλά το ίδιο αποφασισμένοι, αν χρειαστεί, να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Με σχέδιο, με ανιδιοτέλεια, με τους ανθρώπους που ξέρουν και με τις αξίες εκείνες που αποτελούν την ψυχή της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης. Πριν η πατρίδα βρεθεί και πάλι με την πλάτη στον τοίχο» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.