Skip to main content

Γ. Κύρτσος: Γιατί πρέπει να παραιτηθεί ο Μ. Σχοινάς από την Κομισιόν

«Έχω ζητήσει την παραίτησή του».

Το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που μέχρι τώρα έχει οδηγήσει στη σύλληψη της Εύας Καϊλή και άλλων τριών ατόμων «θα έχει εντυπωσιακή συνέχεια», σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του Renew Europe Γιώργο Κύρτσο.

«Θα υπάρξουν αποκαλύψεις, είμαστε στην αρχή των αποκαλύψεων», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Kontra, επικαλούμενος σχετικές πληροφορίες από ενημέρωση από την πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει.

«Πρέπει να υπάρχει ένα είδος “τροφοδότη λογαριασμού” των Καταριανών που να χρηματοδοτεί όλη την προσπάθειά τους. Ήδη “ψάχνουν” δύο Βέλγους ευρωβουλευτές, τέσσερις βοηθούς ευρωβουλευτών που είναι Ιταλοί. Είναι φανερό ότι αυτή η ομάδα που διαχειριζόταν την εικόνα του Κατάρ και έπαιρνε τα λεφτά είναι μεγαλύτερη και αμείβεται και σε βάθος χρόνου και με μεγαλύτερα ποσά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που θέλουν να ερευνάται για πιθανή εμπλοκή στο Qatargate ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι έχει ζητήσει την παραίτησή του.

«Θεωρώ ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς πρέπει να παραιτηθεί γιατί είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για τον “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”, ο άνθρωπος που πρέπει να υπερασπίζεται το κράτος Δικαίου, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, τις ελευθερίες μας, κτλ.», είπε υποστηρίζοντας.

Ανέφερε μάλιστα τόσο στις υποκλοπές όσο και στο θέμα του Κατάρ, ο κ. Σχοινάς δεν ανταποκρίθηκε στη σοβαρότητά τους παρεμβαίνοντας για να υπερασπιστεί τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αλλά έδρασε με αδράνεια. Για τις υποκλοπές έγραψε ένα αρθράκι, είπε, ενώ  στο θέμα του Κατάρ έκανε μία δήλωση επιπέδου Καϊλή, «τι ωραία τι καλά στο Κατάρ».

«Είναι δυνατόν, ο άνθρωπος που ήταν το δεξί χέρι του Γιούνκερ επί πέντε χρόνια ή και περισσότερο, ξέρει από διεθνή πολιτική, να δηλώνει περίπου ικανοποιημένος για τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ;», διερωτήθηκε. «Επομένως εγώ δεν πάω στο “σκοτεινό” σενάριο, το οποίο άρχισε ο διεθνής Τύπος. Η La Repubblica το ξεκίνησε. Το έθεσαν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διάφοροι δημοσιογράφοι, δεν απάντησε. Η μη απάντηση είναι σε βάρος του κ. Σχοινά γιατί είναι “ανοιχτή” σε σενάρια. Πάω στο σενάριο που βλέπουμε: Έναν Επίτροπο να μην μπορεί να κάνει πολιτική αξιολόγηση της κατάστασης. Πώς θα πάει μπροστά η ΕΕ, με τέτοια μυαλά;», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σχοινάς απάντησε χθες στα δημοσιεύματα που τον θέλουν να ερευνάται. Όπως είπε, κάθε του λέξη είναι 100% συμβατή με τις πολιτικές της Κομισιόν. Ανέφερε μάλιστα πως ήταν στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ ως εκπρόσωπος της Κομισιόν, καθώς ήταν το πρώτο παγκόσμιο αθλητικό event μετά την πανδημία.

Ερωτηθείς αν έλαβε δώρα από το Κατάρ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Ναι, μου έδωσαν μια μπάλα ποδοσφαίρου και ένα κουτί σοκολάτες, που άφησα στον οδηγό που με πήγαινε από το στάδιο στο ξενοδοχείο και ορισμένα αναμνηστικά από το Μουντιάλ. Κι εγώ τους έδωσα ένα κερί και ένα “βαρίδι” για χαρτιά» δήλωσε.