Skip to main content

Πυροβολισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο στον αστυνομικό

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρωθεί ομάδα Ρομά.

Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης, ασκήθηκε σε βάρος του 32χρονου αστυνομικού που συνελήφθη επειδή πυροβόλησε στο κεφάλι 16χρονο, στη διάρκεια καταδίωξης, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά.

Ο 16χρονος Ρομά νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, οδηγήθηκε το πρωί στην εισαγγελέα πρωτοδικών.

Μετά την απαγγελία της εις βάρος του δίωξης παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον α’ τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης. Αναμένεται να πάρει προθεσμία και μέχρι την απολογία του θα παραμείνει υπό κράτηση.

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρωθεί ομάδα Ρομά, ενώ ισχυρά είναι τα αστυνομικά μέτρα τόσο εντός όσο κι εκτός των Δικαστηρίων υπό τον φόβο να υπάρξουν επεισόδια.

Ένταση σημειώθηκε επίσης τη νύχτα όταν ομάδα περίπου 50 ατόμων συγκεντρώθηκαν στις 02.30 τα ξημερώματα στην Εγνατία Οδό, κοντά στα διόδια του Ωραιοκάστρου και στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου επί δύο ώρες απέκλεισαν τον δρόμο, ανάβοντας φωτιές στο οδόστρωμα και καίγοντας λάστιχα. Λίγο νωρίτερα, ομάδα ατόμων είχε συγκεντρωθεί στη Συμμαχική οδό προκαλώντας φθορές σε δύο διερχόμενα οχήματα, ενώ ζημιές σε φορτηγό αναφέρθηκαν και στις 3.40 στα ξημερώματα, στα Υψώματα Διαβατών, κοντά σε οικισμό Ρομά της περιοχής.

Έκκληση να μην επαναληφθούν τα επεισόδια

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, χτες βράδυ, στο Ιπποκράτειο, διευθυντές δύο Κλινικών- ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γιώργος Τσικόπουλος και ο διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Δημήτρης Ζαφειρίου- μιλώντας στο ΑΜΠΕ απευθύνουν έκκληση να πρυτανεύσει η λογική και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργία του νοσοκομείου κατά τη χθεσινή εφημερία.

Το χρονικό της καταδίωξης

Υπενθυμίζεται ότι καταδίωξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη όταν ο νεαρός Ρομά πήγε να βάλει βενζίνη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηρίου. Αφού έβαλε καύσιμα, έφυγε δίχως να πληρώσει.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό, η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει πως «περίπου στη 01:00 της Δευτέρας νεαρός οδηγός Ι.Χ. φορτηγού μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης».

Το όχημα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, «ακολουθήθηκε από τους ως αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς, επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους. Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ».