Skip to main content

Κιβωτός του Κόσμου: Από «κόσκινο» όλες οι δομές – Στο μικροσκόπιο 15 στελέχη

Intime News/ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Ενδελεχής έρευνα για την πορεία των χρημάτων που προέρχονταν από δωρεές - Ποια πρόσωπα έχουν μπει στο «κάδρο»

Εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλες τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» πραγματοποιεί η Οικονομική Αστυνομία, ενώ στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει 15 άτομα που είχαν διοικητικό ρόλο στην οργάνωση.

Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιείται από το πρωί έλεγχος από την Ασφάλεια Καλαμάτας στη δομή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενώ προηγήθηκε παρόμοια έρευνα χθες στη δομή της Χίου.

Συγκεκριμένα, μετά από εντολή της Οικονομικής Αστυνομίας, κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου πραγματοποίησε την Πέμπτη έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» στη Χίο, που είναι γνωστή ως «Κιβωτός του Αιγαίου». Όπως έγινε γνωστό, δύο οχήματα με συμβατικές πινακίδες μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της δομής στην περιοχή του Αίπους, έξω από την πόλη της Χίου και πραγματοποίησαν έλεγχο τόσο στα γραφεία της διοίκησης όσο και στο προσωπικό γραφείο του πατρός Αντωνίου. Οι αστυνομικοί πήραν μαζί τους φακέλους, υπολογιστές και άλλα στοιχεία που θεωρήθηκαν σχετιζόμενα με την έρευνα.

Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, μετά από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά, που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού», σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας. Βέβαια όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, που έκανε «έφοδο» την περασμένη Τρίτη.

5-6 εκατ. ευρώ ετησίως από δωρεές

Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, όπως προκύπτει από την μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων, στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου», από το 2014 μέχρι σήμερα, έμπαιναν περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ ετησίως από δωρεές. Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και δωρεές ακινήτων.

Τα πρόσωπα που έχουν μπει στο «κάδρο»

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, με όσο γίνεται ταχύτερο ρυθμό, έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές, που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην δ.σ. και πέντε διευθυντικά στελέχη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ