Skip to main content

Κτιριακή αναβάθμιση νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας με 700 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας υπέγραψαν την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, με τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Ειδικότερα, παρουσία των γενικών γραμματέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, και Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, οι διοικητές των 7 ΥΠΕ υπέγραψαν τις σχετικές συμφωνίες με το ΤΑΙΠΕΔ για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και την αναβάθμιση όλων των ΤΕΠ της χώρας, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υπογράμμισε πως από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προέλθουν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ «και είναι χρήματα τα οποία άμεσα θα δείξουν αποτέλεσμα στην αναβάθμιση όλων των δομών υγείας, οπότε και ο πολίτης από την πλευρά του θα μπορεί να βλέπει ανακαινισμένα νοσοκομεία, και  ανακαινισμένα κέντρα υγείας.

Οι δομές υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας άντεξαν. Το εθνικό μας σύστημα υγείας, χάρις στην προσπάθεια των γυναικών και ανδρών που υπηρετούν, προσπάθησε και κατάφερε να ανταπεξέλθει σε μια πολύ δύσκολη πανδημία. Και πλέον με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό αντιστοίχως, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διασφαλίσει τους πόρους και για την αναβάθμιση στην υλικοτεχνική των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει την πλήρη τεχνογνωσία προκειμένου να μπορέσει να οδηγήσει εις πέρας τους διαγωνισμούς, οι οποίοι απαιτούνται. Είναι το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται το 2025, άρα άμεσα μέσα στην επόμενη τριετία θα μπορούμε να δούμε τις παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα, την παρεχόμενη υπηρεσία ποιότητας υγείας στους πολίτες». 

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε: «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την αναβάθμιση των νοσοκομείων. Για τα νοσοκομεία έχουμε 317 εκατομμύρια ευρώ για αλλαγές στη δομή και για τον εξοπλισμό τους, κι αυτό βοηθά πολύ, γιατί πολλά από τα νοσοκομεία μας είναι παλιά. Επίσης, όλα λίγο πολύ θέλουν συντήρηση σε θαλάμους, ιατρεία, τουαλέτες. Έχουμε δουλέψει με όλους τους διοικητές των ΥΠΕ και όλα τα νοσοκομεία, για να μπορέσουμε να έχουμε μια ακριβή άποψη για τα έργα που έχουν προτεραιότητα. Θα ξεκινήσουμε από τα ΤΕΠ, που είναι το τμήμα που πονάει τους περισσότερους Έλληνες πολίτες στην πιο κρίσιμη ώρα, όταν χρειάζονται άμεση και σωστή εξυπηρέτηση. Αλλάζοντας, λοιπόν, τη δομή των ΤΕΠ, θα έχουμε πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας και πολύ πιο ικανοποιημένους ανθρώπους, τόσο τους ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα, όσο και το προσωπικό. Με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν στα επόμενα 2-3 χρόνια. Πολίτες και προσωπικό θα είναι ευχαριστημένοι με τις αλλαγές του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, ένα σύστημα που είναι πραγματικά καλό και γίνεται ακόμα καλύτερο».

Με τη σειρά του, ο εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε: «Είναι μια ημερομηνία ορόσημο, καθότι θεσμοθετούμε τις σχέσεις μεταξύ μας για έναν μεγάλο εθνικό σκοπό. Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει από την Πολιτεία στην ελληνική Επικράτεια και στο ελληνικό σύστημα Υγείας μετά την ίδρυση του ΕΣΥ. Συνεπώς, είναι ζωτικό να πετύχουμε τον σκοπό αυτόν, καθότι οι υποδομές άντεξαν όντως στην πανδημία, αλλά είναι κοινώς αναγνωρισμένο ότι πρέπει να αναβαθμιστούν. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη αλλά και η κατασκευή των παρεμβάσεων σε πλήθος δομών υγείας της χώρας.

Έχουμε ένα εργαλείο χρηματοδοτικό το οποίο λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χρηματοδοτεί και τη, τα οποία θα μελετήσουμε.

Είναι πολύ σημαντικό ότι οι ΥΠΕ έχουν κάνει αρκετή δουλειά στην διαδικασία της τεχνικής καταγραφής των αναγκών τους και μέσω της σημερινής επισημοποίησης της μεταξύ μας σχέσης είμαστε βέβαιοι πως πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα. Έχουμε δουλέψει εκτενώς με όλες τις υπηρεσίες, τον τελευταίο μήνα συνεργαζόμαστε έντονα και με όλους τους διοικητές, ούτως ώστε να μπορέσουμε γρήγορα αφενός να έχουμε μελετητικό έργο, αφετέρου όπου υπάρχει έτοιμη μελέτη να μπορέσουμε, να προκηρύξουμε άμεσα διαγωνισμούς.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει την κατάρτιση, έχει το στελεχιακό δυναμικό κι έχει μία ομάδα μελετητών από τον διαγωνισμό για τις συμφωνίες πλαίσιο για μελετητές που διενήργησε. Είναι η πρώτη φορά που το ΤΑΙΠΕΔ ενεργοποιεί ένα μεγάλο framework, για να μπορέσει γρήγορα να μελετά τα έργα τα οποία θα ανατεθούν.

Έχουμε και τον διττό ρόλο σε αυτή τη σχέση, να διασφαλίσουμε ότι τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα οδηγήσουν σε ποιοτικές υπηρεσίες και αυτό είναι και το ζητούμενο, ούτως ώστε στο τέλος αυτής της πορείας, που είναι 31/12/2025, οι υποδομές να είναι πολύ πιο μπροστά από το σημείο που τις έχουμε παραλάβει».