Skip to main content

Ιάσωνας Αποστολόπουλος: «Είμαι περήφανος που είμαι “προδότης”»

«Τον Ιούλιο του 2021, ενημερώθηκε ότι θα του απονεμηθεί παράσημο από την Έλληνα πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το έργο του. Λίγο πριν την τελετή ενημερώθηκε ότι η βράβευσή του ματαιώθηκε. Δημοσιεύματα των ΜΜΕ υπονόησαν τότε ότι είχαν ασκηθεί πιέσεις από την κυβέρνηση».

Ο Guardian, με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο με τους 38 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες σε νησίδα του Έβρου, μίλησε με τον ακτιβιστή Ιάσωνα Αποστολόπουλο, που έχει διασώσει μαζί με ανθρωπιστικές οργανώσεις εκατοντάδες μετανάστες στο Αιγαίο και την κεντρική Μεσόγειο.

Παρότι ο Αποστολόπουλος από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ήρωας, η Ελληνική κυβέρνηση τον έχει κατηγορήσει για «προσβολή της Ελλάδας» όταν άρχισε να μιλάει για «παράνομες επαναπροωθήσεις»,επισημαίνει ο Guardian.

«Αν αγάπη για την πατρίδα σημαίνει αποδοχή της δολοφονίας προσφύγων στα σύνορά μας, τότε είμαι περήφανος που είμαι προδότης», λέει o ίδιος.

«Αν μιλάς ανοιχτά ενάντια στις απωθήσεις, είσαι «εχθρός της Ελλάδας» – αυτή είναι η αφήγηση», αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος, που έχει επικρίνει τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για ξυλοδαρμούς και παράνομα pusbacks αιτούντων άσυλο. 

«Τα pushbacks έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν αόρατα. Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτό το έγκλημα είναι να του δοθεί ορατότητα», συμπληρώνει.

«Ο ρατσισμός και η βία κατά των αδυνάτων δηλητηριάζουν κάθε πτυχή της κοινωνίας μας», λέει επίσης ο Αποστολόπουλος. «Προς το παρόν, οι πρόσφυγες είναι αυτοί που στοχοποιούνται κυρίως στην Ευρώπη, αλλά αργά ή γρήγορα όλο αυτό το μίσος θα τροφοδοτηθεί εναντίον άλλων που είναι λιγότερο προνομιούχοι» καταλήγει

«Καθημερινές απειλές»

«Σε μια ολοένα και πιο τεταμένη ατμόσφαιρα, ο Αποστολόπουλος δέχεται καθημερινές απειλές κατά της ζωής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά λέει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του  να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τη βία στα σύνορα της Ευρώπης», σημειώνει η εφημερίδα. 

Παράλληλα αναφέρεται στις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις που έχει δεχτεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Αρμοστεία έχει δηλώσει ότι έχει καταγράψει  σχεδόν 540 αναφορές για «άτυπες επιστροφές» αιτούντων άσυλο   από το 2020.

«Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να αντικρούουν τους ισχυρισμούς περί παραβίασης του νόμου, γράφει το άρθρο του Guardian. «Σε πρόσφατη εμφάνισή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπεδειξε την Τουρκία: “Θα σας παροτρύνω να σκεφτείτε περισσότερο με τον όρο «επιστροφή» παρά με τον όρο «απώθηση», είπε, υπονοώντας ότι οι τουρκικές αρχές ενθαρύνουν τους μετανάστες να περάσουν στο ελληνικό έδαφος»

«Η βία κατά των αιτούντων άσυλο στα σύνορα της Ελλάδας είναι στην κορυφή της ατζέντας των αξιωματούχων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επιτρόπου εσωτερικών υποθέσεων, Ylva Johansson, η οποία έγραψε στο Twitter τον Ιούνιο ότι “οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών [στην Ελλάδα] πρέπει να σταματήσουν τώρα”, υπενθυμίζει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ «συνδέθηκε με την ορθή εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ».

Ο Tineke Strik, Ολλανδός ευρωβουλευτής από την ομάδα των Πρασίνων/EFA, είναι ένας από εκείνους που ζητούν περαιτέρω έλεγχο σχετικά με τα κονδύλια που δίνονται σε χώρες όπως η Ελλάδα για τη διαχείριση των συνόρων, εγείροντας ανησυχίες ότι η ΕΕ μπορεί να τροφοδοτεί άμεσα παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως οι απωθήσεις.

«Αυτοί [η Ελλάδα] απολαμβάνουν πραγματικά πλήρους ατιμωρησίας από την ΕΕ», λέει. «Κατηγορώ την Επιτροπή για αυτό», δηλώνει προσθέτοντας ότι η περαιτέρω χρηματοδότηση της διαχείρισης των συνόρων θα πρέπει να εξαρτάται από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Πιέζουμε πραγματικά [τις Βρυξέλλες] να το πάρουν πολύ σοβαρά».

Ο Στρικ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την στοχοποίηση ανθρωπιστών , όπως ο Αποστολόπουλος, στην Ελλάδα.

naftemporiki.gr