Skip to main content

Τι είπαν Μπάιντεν- Τζινπίνγκ;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία  με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ την Τετάρτη το απόγευμα, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν εξέφρασε τις «βασικές ανησυχίες» του για τις «καταναγκαστικές και αθέμιτες οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου, την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σινγιάνγκ και τις ολοένα και πιο αλαζονικές ενέργειες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν».

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και «τις κοινές προκλήσεις της παγκόσμιας ασφάλειας, της υγείας, της κλιματικής αλλαγής και της πρόληψης της αύξησης  της οπλοκατοχής».

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν σχεδίαζε επίσης να εκφράσει τις ελπίδες του ότι οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε θέματα όπως τα πυρηνικά και η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο  Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε από την πλευρά του τον  Μπάιντεν ότι οι κακές σχέσεις θα ήταν καταστροφή και για τις δύο χώρες.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω του εμπορίου, της κατασκοπείας και της πανδημίας. Η σχέση Κίνας-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις δύο πλευρές όσο και για τον ευρύτερο κόσμο, με το Πεκίνο να καλεί επανειλημμένα τη νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον να βελτιώσει τις σχέσεις που είχαν επιδεινωθεί υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η επικοινωνία ήρθε λίγες μέρες πριν από την Κινεζική Πρωτοχρονιά, και θεωρήθηκε χειρονομία καλής θέλησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σχεδιάζει για την ώρα να άρει τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ στην Κίνα, υποστήριξαν  ανώτερα διοικητικά στελέχη πριν από την επικοινωνία  και είναι απίθανο να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία, όπως είχε απειλήσει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν, ήρθε έπειτα από μια διαδικασία ανασκόπησης των βασικών στοιχείων της πολιτικής των ΗΠΑ προς την Κίνα κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Τραμπ και έπειτα από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της Αμερικής, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.  

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το τηλεφώνημα είχε ως στόχο να σηματοδοτήσει τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ η οποία αν και διατηρεί τον βασικό πυρήνα  της πολιτικής του Τραμπ- με τον έντονο ανταγωνισμό – υιοθετεί, ωστόσο,  μια δραματικά διαφορετική προσέγγιση.

Μετά την τηλεφωνική κλήση, ο Μπάιντεν έγραψε στο Twitter: «Του είπα ότι θα συνεργαστώ με την Κίνα όταν ωφελεί τον αμερικανικό λαό».

naftemporiki.gr