Skip to main content

“Πικρό” το 2022: Πλήθος ζαχαροπλαστείων ετοιμάζεται για δίμηνο λουκέτο

Της Βάσως Βεγίρη

[email protected]

Πικρό αποδεικνύεται στην πράξη το 2022 για τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία, αρκετά εκ των οποίων όπως επισήμανε στο naftemporiki.gr o Πρόεδρος της ΟΕΖΕ (Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος) Ιωάννης Γλύκος, στο περιθώριο του 25ου Πανελληνίου Συνεδρίου του κλάδου ετοιμάζονται να κλείσουν για δυο μήνες το καλοκαίρι, και να επανεξετάσουν τη λειτουργία τους από τον Σεπτέμβριο, λόγω του πολύ αυξημένου κόστους λειτουργίας.

Από το βήμα του Συνεδρίου, που ολοκληρώθηκε σήμερα στα Τρίκαλα, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, όπως σημειώνει ο κ.Γλύκος επισήμανε μια σειρά μέτρων στήριξης που δρομολογεί η Κυβέρνηση για όλους τους βιοτεχνικούς κλάδους και για την αρτοποιΐα και τα ζαχαροπλαστεία ειδικότερα, όσον αφορά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. 

“Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Δεν είναι μόνο το θέμα του ενεργειακού κόστους”, σχολιάζει σχετικά ο πρόεδρος της ΟΕΖΕ. “Όντως ο κ.Σκρέκας μας υποσχέθηκε στήριξη σε αυτό το μέτωπο και τον ευχαριστούμε. Δεν μας είπε όμως κάτι για το φυσικό αέριο, του οποίου οι τιμές έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Μείζον θέμα είναι επίσης οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών. Τη ζάχαρη την παίρναμε 55 λεπτά το κιλό και τώρα την παίρνουμε 1,10. Το ηλιέλαιο από 11 ευρώ το δεκάκιλο έχει πάει στα 28 και όλες αυτές οι αυξήσεις συμπαρασύρουν προς τα πάνω όλο το κόστος. Η ζάχαρη όμως δεν έρχεται από την Ουκρανία, άρα υπάρχουν και παιχνίδια, και αυτά πρέπει να τα κόψουνε”.

Οι αυξήσεις του κόστους είναι τέτοιες, μάλιστα, ώστε όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στις μη τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας ζαχαροπλαστεία ετοιμάζονται να κλείσουν για δύο μήνες το καλοκαίρι, ώστε να μην έχουν να αντιμετωπίσουν άλλα λειτουργικά έξοδα πλην των ενοικίων, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους και της πτώσης της κατανάλωσης που επιφέρει η μεγάλη δυσκολίας των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν και εκείνα στο τρέχον κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού.

Ομοφωνία

Στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΟΕΖΕ συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, γεγονός που όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΖΕ και πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών της Θεσσαλονίκης (σ.σ. όπως επίσης και Αντιπρόεδρος του ΒΕΘ), Μάριος Παπαδόπουλος, καταδεικνύει την ομοφωνία των αρτοποιών και των ζαχαροπλαστών απέναντι στα προβλήματα και το κύμα ακριβείας που έχει επιφέρει η διεθνής συγκυρία. Το παρών στο Συνέδριο, έδωσε – σημειωτέον – επίσης και ο πρόεδρος της  UIBC (Internatioanl Union of Bakers and Confectioners) και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εθνικών Ενώσεων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής CEBP, Günther Koerffer (από τη Σουηδία).

Ο υπουργός Ενέργειας, κ.Σκρέκας, σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο, από το βήμα του συνεδρίου προανήγγειλε εξτρά ενίσχυση στον κλάδο όσον αφορά στην τιμή της κιλοβατώρας, προκειμένου να στηριχτεί η επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου που απασχολούν πανελλαδικά πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, και τόνισε ότι από την 1η Ιουλίου επί της ουσίας καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος.

Ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΖΕ εκφράζει επίσης ικανοποίηση για την επικείμενη κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου, η οποία όπως σημειώνει θα βοηθήσει την επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα και εκφράζει αισιοδοξία πως όσο περισσότερο επιτυγχάνεται επιστροφή στην κανονικότητα και όσον αφορά τα κόστη τόσο οι πολίτες θα ξαναδώσουν δυνατή ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία.