Skip to main content

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους άφησε ανοιχτό ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης θα είναι εκείνοι που θα κρίνει τις αποφάσεις.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει τουλάχιστον για ολόκληρο τον Μάιο και η επιδημιολογική εικόνα θα δείξει τον δρόμο για το τι θα ισχύει από Ιούνιο και έπειτα.

«Δεν το ξέρουμε (πότε θα καταργηθεί η μάσκα). Μπορεί ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι για το Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των όσων είχε ανακοινώσει στις 13 Απριλίου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε άρση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου με εξαιρέσεις.

Αναφερθείς στο σχέδιο της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου, ο κ. Πλεύρης είπε πως θα προσδιοριστεί με συγκεκριμένα πρωτόκολλα μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζει σήμερα. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού οριζόντια στον πληθυσμό από το φθινόπωρο, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι πρόκειται για ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα για το οποίο θα απαντήσει το ECDC. Εξήγησε ότι στόχος είναι ένα ετήσιο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ωστόσο εάν δεν έχει παρασκευαστεί εγκαίρως από τις εταιρίες ενδέχεται να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση.