Skip to main content

Μ.Θεμιστοκλέους: «Να συμπορευθούμε με τον ασφαλιστικό κλάδο στην παροχή υπηρεσιών υγείας»

Της Βάσως Βεγίρη

[email protected]

Μήνυμα συμπόρευσης του υπουργείου Υγείας με τον ασφαλιστικό κλάδο στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από το βήμα του 34ου Insurance Conference (THINC) που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με χορηγό επικοινωνίας το naftemporiki.gr. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι “φτάνουμε κοντά στο τέλος της πανδημίας” και προανήγγειλε δράσεις βελτίωσης της δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγείας για την επόμενη ημέρα.

Το τέλος της πανδημίας, σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, είναι κοντά αφενός διότι πήγε πολύ καλά το πρόγραμμα εμβολιασμού, αφετέρου διότι έχουμε να κάνoυμε με μια μετάλλαξη με πολύ χαμηλότερη μεταδοτικότητα.

Επισημαίνοντας, δε, ότι μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο να συμμετέχει ένας γ.γ. του υπουργείου Υγείας σε ένα ασφαλιστικό συνέδριο, διότι θεωρούνται ανταγωνιστές, ο κ.Θεμιστοκλέους παρατήρησε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να μπορεί να υπάρχει εξαιρετική συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αναφερόμενος αναλυτικότερα στην επόμενη ημέρα, επισήμανε τις επιτυχίες αλλά και τις αδυναμίες του δημοσίου συστήματος υγείας στην πανδημία, τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και ότι στην προσπάθεια αυτή το υπουργείο ξεκινάει με δυο πλεονεκτήματα: το μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης και την παρακαταθήκη των επιτυχιών έναντι της πανδημίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε, “το επόμενο διάστημα θα δείτε να αναπτύσσονται δράσεις της δημόσιας Υγείας”, κάτι που αφορά και τον ασφαλιστικό κλάδο. Όπως επισήμανε αναφορικά με το επίπεδο της υγείας του πληθυσμού, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν πολύ καλύτερα και στον μέσο όρο ζωής, τα τελευταία χρόνια  υστερούμε και κυριαρχούν και μαστίζουν τον πληθυσμό ασθένειες, ενώ ο πληθυσμός της χώρας είναι γηρασμένος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” 

Στο πλαίσιο αυτό, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”, που όπως είπε έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα τρέξει διάφορα προγράμματα πρόληψης, με πρώτο χρονικά το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για τον καρκίνο του μαστού, σημειώνοντας ότι ένα καλύτερο επίπεδο υγείας του πληθυσμού μέσω προγραμμάτων πρόληψης σημαίνει λιγότερες αποζημιώσεις και για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Δεύτερο σημείο στο οποίο θα δοθεί βάρος, όπως ανέφερε, θα είναι η ψηφιοποίηση, που θα δώσει τα εργαλεία και στο υπουργείο Υγείας και στον ασφαλιστικό κλάδο, παρέχοντας πληροφορίες για το επίπεδο υγείας του πληθυσμού για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων τους. Και το τρίτο σημείο, όπως τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, θα είναι η δυνατότητα που θα δοθεί μέσω της βελτίωσης του επιπέδου παροχής υπηρεσιών στις δημόσιες δομές Υγείας, να μπορεί ο ο πολίτης ειδικά στην περιφέρεια, είτε μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, είτε με ασφαλιστήριο ιδιωτικής εταιρείας να λαμβάνει υπηρεσίες καλής ποιότητας και να μπορεί να χρησιμοποιεί το ασφαλιστήριό του και στον δημόσιο τομέα.

“Η υγεία, η παροχή υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας αλλάζει και πρέπει να αλλάξει”, υπογράμμισε ο κ.Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι φτάσαμε σε ένα πολύ κομβικό σημείο, καθώς η πολύχρονη κρίση έφερε “εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα, τα οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στην πανδημία και θα κληθούμε και τώρα να τα αντιμετωπίσουμε” και κατέληξε: “Η αλλαγή αυτή της παροχής υπηρεσιών υγείας σίγουρα θα επηρεάσει και τον δικό σας κλάδο. Σίγουρα χρειαζόμαστε να είμαστε μαζί την επόμενη ημέρα, την επόμενη ημέρα θα πρέπει να συμπορευθούμε”.

Το 34ο Thessaloniki Insurance Conference (THINC) που διοργανώνεται από την Insurance Inovation, είναι το πρώτο συνέδριο για τον ασφαλιστικό κλάδο που πραγματοποιείται δια ζώσης στην μετά-Covid εποχή.