Skip to main content

Δίκη για Ζακ Κωστόπουλο: Νέο αίτημα να προβληθεί βίντεο για τις συνθήκες θανάτου

Νέο αίτημα να προβληθεί το βίντεο που αποτυπώνει τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018 από μια συσκευή με υψηλότερη ευκρίνεια, κατέθεσε η πολιτική αγωγή στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. 

Το αίτημα υποβλήθηκε αμέσως μετά την κατάθεση του αναλυτή ψηφιακών πειστηρίων Γ. Καραθανάση, ο οποίος τόνισε ότι «η καλύτερη ευκρίνεια θα καταδείξει στιγμιότυπα από τις κρίσιμες σκηνές της επίμαχης ημέρας, και συγκεκριμένα από την ώρα πριν την είσοδο του Ζακ Κωστόπουλου στο κοσμηματοπωλείο,  μέχρι τη στιγμή που ο 33χρονος βγήκε έξω από την κάτω προθήκη της τζαμαρίας».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κρίνει με βεβαιότητα αν ο Ζακ Κωστόπουλος κρατούσε μαχαίρι, σε αντίθεση με την έκθεση των εγκληματολόγων εργαστηρίων της αστυνομίας, ενώ επεσήμανε ότι από το βίντεο προκύπτει ότι «δεν είχε φυσική δύναμη για να οδηγηθεί σε συνθήκες πάλης, ούτε φαίνεται να υπήρξε αντίσταση από την πλευρά του 33χρονου κατά τη σύλληψη».

Η κατάθεση του μάρτυρα με βάση το βίντεο, προκάλεσε ένταση στο δικαστήριο με την υπεράσπιση του κατηγορούμενου μεσίτη, (να φτάνει στο σημείο να τον εγκαλέσει για ψευδορκία και με την πολιτική αγωγή να επισημαίνει ότι δεν πρέπει να απειλούνται οι μάρτυρες ζητώντας να προβληθεί το βίντεο καρέ καρέ σε αργή κίνηση. 

Μήνυση για ψευδή κατάθεση σε βάρος μάρτυρα πολιτικής αγωγής

Νωρίτερα, ο συνήγορος του κατηγορούμενου μεσίτη, υπέβαλε μήνυση για ψευδή κατάθεση σε βάρος μάρτυρα της πολιτικής αγωγής υποστηρίζοντας ότι  ο δημοσιογράφος  ψεύδεται, καθώς, κατά την κατάθεσή του, απέδωσε στον εντολέα του δηλώσεις ακροδεξιού κόμματος.

«Υποβάλλω αίτημα κατά το άρθρο 337ΚΠΔ, να παραπεμφθεί επί ψεύδους καταθέσεως γιατί επιχειρεί να του αποδώσει φράσεις που δεν του αντιστοιχούν σύμφωνα με το άρθρο. Του απέδωσε σαφές κίνητρο για τη διάπραξη ενός ειδεχθούς εγκλήματος για το οποίο κατηγορείται»,  υποστήριξε ο δικηγόρος Ορφέας Φίλος, με την πολιτική αγωγή να αναφέρει «είμαστε εκτός μέτρου πια». Αφορμή στάθηκε ένα δημοσίευμα από το οποίο σύμφωνα με το μάρτυρα, υπήρχαν δηλώσεις ακροδεξιάς αντίληψης του κατηγορούμενου.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα κάνοντας δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος έκρινε ότι δεν προκύπτουν υπόνοιες ψεύδους κατάθεσης. 

Ξέσπασε η μητέρα του Ζακ

Ως έναν άνθρωπο «ήρεμο, φιλικό, πιστό φίλο αφοσιωμένο, εργατικό παιδί που τα κατάφερνε μόνος του στη ζωή» περιέγραψε τον 33χρονο ακτιβιστή μία παιδική του φίλη. 

Η υπεράσπιση εξετάζοντας τη μάρτυρα, επικαλέστηκε συνέντευξη του Ζακ, κατά την οποία είχε υποστηρίξει ότι είχε περάσει περίοδο κλεπτομανίας. 

«Εδώ δικάζεται ο φόνος του, όχι ο ίδιος. Με τον κατηγορείτε! Σταματήστε! Σταματήστε και σεβαστείτε! Δεν είχε μητρώο,  δεν είχε συλληφθεί για τίποτα», φώναξε η μητέρα του Ζακ.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Ιανουαρίου.

naftemporiki.gr