Skip to main content

Β. Παπαευαγγέλου: Μέσω μελέτης θα έρθουν στην Ελλάδα οι  θεραπείες αντισωμάτων

«Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται όμως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό» όπως επεσήμανε στην τακτική ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, υψηλός παραμένει ακόμα ο αριθμός κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα όμως έχουμε αύξηση και στην Δράμα.

Ενώ έχουν 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Η Αττική καταγράφει σταθερά κάτω από 400 ανά ημέρα το τελευταίο διάστημα και η Θεσσαλονίκη κάτω από 600 ανά ημέρα. Παρόλα αυτά, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown συνεχίζεται η κακή εικόνα.

Επιπλέον, στην τελευταία εβδομάδα είχαμε 3.200 κρούσματα στις ηλικίες άνω των 65 ετών που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ.

Ωστόσο, σταθεροποιήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε 4.500 περίπου σήμερα να νοσηλεύονται με το 1/4 αυτών να είναι στη Θεσσαλονίκη ενώ, η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88% στην επικράτεια.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι αναμένουμε μείωση την προσεχή εβδομάδα. Όμως συμπλήρωσε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου 1600 άτομα θα χρειαστεί να νοσηλευθούν και πολλοί εξ αυτών να μπουν σε ΜΕΘ.

Σημείωσε επίσης, ότι ο μ.ο. θανάτων φτάνει την τελευταία εβδομάδα στους 85/ημέρα.

«Το δεύτερο πανδημικό κύμα δε λέει να μας αφήσει» τόνισε ενώ απαντώντας στο ερώτημα για το πότε θα ανοίξει και πάλι η αγορά είπε «Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή ακόμα. Η πίεση του συστήματος υγείας θα είναι το βασικό στοιχείο για τις αποφάσεις που θα παρθούν».

Έκανε ακόμη μια φορά έκκληση για αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα.

Σε ερώτημα αναφορικά για το πότε θα μπορούσε η Ελλάδα να φέρει τις θεραπείες αντισωμάτων που έχει εγκρίνει ο FDA για χρήση έκτακτης ανάγκης και οι οποίες δείχνουν εξαιρετικά αποτελεσματικές, απάντησε ότι όντως είναι  ελπιδοφόρα τα μηνύματα για τις θεραπείες αντισωμάτων ακόμα και για την προφύλαξη προφύλαξη των ασθενών υψηλού κινδύνου και ότι έχει συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή και έχει αποφασισθεί να έρθουν οι μελέτες που διεξάγονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα έτσι ώστε να μπουν οι ασθενείς στη χώρα μας στις θεραπείες αυτές μέσω των μελετών.

Ανθή Αγγελοπούλου