Skip to main content

Και η ΑΔΕΔΥ στην απεργία της Πέμπτης

Τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Δημόσιο στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης, που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, αποφάσισε το 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε μαζική συμμετοχή τόσο στην απεργία όσο και στα συλλαλητήρια, ενημερώνοντας ότι η συγκέντρωση των συνδικάτων στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συνεδρίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπροστά στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των Ευρωπαίων για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και σε πλήρη συμφωνία με δανειστές, ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς, ετοιμάζει νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει το 4ο κατά σειρά Μνημόνιο με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των δανειστών έχουν έναν και μοναδικό στόχο: ακόμα πιο φτηνή, ελεγχόμενη και κατακερματισμένη εργατική δύναμη, για την παραπέρα αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, ώστε να έρθουν «επενδυτές» σε μια χώρα όπου θα υπάρχουν μισθοί πείνας και ανύπαρκτα δικαιώματα.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει, τα μέτρα αυτά έρχονται και στο Δημόσιο: Το ΔΝΤ και η ΕΕ εκτιμούν ότι δήθεν το Δημόσιο έμεινε αλώβητο στην κρίση, σε αντίθεση με τα πλήγματα που υπέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι δανειστές απαιτούν μόνιμο σύστημα απολύσεων χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με εργαλείο την αξιολόγηση μεθοδεύουν απολύσεις, τη μισθολογική καθήλωση αλλά και νέες μειώσεις, ενεργοποιώντας και τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη». Το καθεστώς της αδιοριστίας παγιώνεται και στη θέση της σταθερής και μόνιμης εργασίας μπαίνει κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης.

Κάνοντας λόγο για φοροληστεία που δεν έχει τελειωμό, αναφέρει ακόμη πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει ακόμα περισσότερο το αφορολόγητο όριο στα 5000 ευρώ, ενώ επισημαίνει πως ο προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και περικοπές κρατικών δαπανών 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προσθέτει, προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις-μαμούθ, «δηλαδή ληστρικό ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και ακινήτων –  φιλέτων, ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στους πιστωτές».

Το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ θεωρεί πως η απεργία της 8ης Δεκέμβρη «πρέπει να αποτελέσει βήμα στην αναγκαία αγωνιστική πανεργατική κλιμάκωση ως απάντηση στη νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης».