Skip to main content

Αυστηρούς περιορισμούς θέτει ο Λίβανος στην εισροή Σύρων

O Λίβανος, ο οποίος έχει αποσταθεροποιηθεί λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων, επέβαλε περιορισμούς στην είσοδο Σύρων πολιτών, για την οποία πλέον προϋπόθεση είναι να έχουν θεώρηση εισόδου (βίζα), μέτρο χωρίς προηγούμενο το οποίο αναμένεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια εκείνων που προσπαθούν να καταφύγουν στην χώρα για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο.

«Σήμερα οι Σύροι που μεταβαίνουν στα σύνορα ξεκίνησαν να καταθέτουν έγγραφα προκειμένου να εισέλθουν» στην χώρα, ανακοίνωσε ένας υπεύθυνος της Γενικής Διεύθυνσης Γενικής Ασφαλείας, της υπηρεσίας πληροφοριών του Λιβάνου.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που επιβάλλεται η έκδοση θεωρήσεων εισόδου, καθώς οι πολίτες διέσχιζαν τα σύνορα ελεύθερα μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας τους τη δεκαετία του 1940.

Οι Σύροι θα πρέπει από σήμερα να υποβάλουν αίτημα για την έκδοση 6 ειδών θεωρήσεων εισόδου – τουριστικής, επιχειρηματικής, φοιτητικής, μεταφοράς εμπορευμάτων, ιατρικής και βραχυπρόθεσμης διαμονής.

Για την χορήγηση των θεωρήσεων απαιτείται η υποβολή εγγράφων, όπως οι κρατήσεις των ξενοδοχείων και η καταβολή 1.000 δολαρίων για τους τουρίστες ή η προσκόμιση της πρόσκλησης που έχει ενδεχομένως απευθύνει μία λιβανέζικη εταιρεία προς επιχειρηματίες.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου Ρασίντ Ντερμπάς εξήγησε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιβολή της έκδοσης των θεωρήσεων εισόδου στοχεύει στο «να εμποδίσει (τους Σύρους) να αναζητούν καταφύγιο» στο Λίβανο.

Μετά την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία, πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, περισσότεροι από 1,1 εκατ. Σύροι έχουν καταφύγει στο Λίβανο, μια χώρα με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο αριθμός αυτός είναι πιθανόν μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν πολλοί Σύροι που δεν έχουν απογραφεί ως πρόσφυγες.

Η UNHCR κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει εάν αναγνωρίζει την ιδιότητα του πρόσφυγα στο πλαίσιο των νέων κανόνων.

«Η ανησυχία μας είναι ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στους πρόσφυγες σε αυτούς τους νέους κανονισμούς» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου Ρον Ρέντμοντ.

«Θα θέλαμε να μας δοθούν κάποιες πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα διεξαχθεί η όλη διαδικασία προκειμένου να διασφαλίζει ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται» στην χώρα, τόνισε ο ίδιος.

Ο Χαλίλ Τζεμπάρα, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, διευκρίνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να κάνει εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, όμως είναι απαραίτητο να περιοριστούν οι νέες αφίξεις.

«Σεβόμαστε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, δεν θα απελάσουμε κανέναν, θα υπάρχουν εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Όμως είναι πια καιρός να επιβάλουμε κανόνες στην είσοδο των Σύρων», πρόσθεσε.

«Η παρουσία τους αποτελεί ένα βαρύ φορτίο για την ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία, μια πίεση που οι υποδομές μας δε μπορούν πια να αντέξουν», κατέληξε.