Skip to main content

Η σκιά της Ιταλίας πάνω από την Θεσσαλονίκη

Την απαισιόδοξη κατάσταση της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφονται ιδιαίτερα αυξημένα ημερήσια κρούσματα καθημερινώς και ασθενείς δαιασωληνόνται με γρήγορους ρυθμούς στρεσάροντας το σύστημα υγείας, σχολίασε ο ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σκηνές Ιταλίας

Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν , ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία, σχολίασε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις 2 εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων, εξήγησε ο καθηγητής προσθέτοντας πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο  lockdown.

Εξηγώντας πως παρατηρείται μια καθυστέρηση 3-4 εβδομάδων στην επίδραση των μέτρων στους αριθμούς των νεκρών και των διασωληνωμένων, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά  τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί. Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση, πρόσθεσε.

«Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη στη Θεσσαλονίκη»

Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας χθες στην δημόσια τηλεόραση, ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι το ζητούμενο είναι να δούμε να σταματά η αύξηση των κρουσμάτων, να ακολουθήσει μια σταθεροποίηση και μετά μια κάμψη.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάστασης της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για δραματική εξέλιξη της κατάστασης κάνοντας έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Κάλεσε επίσης τους γιατρούς να βοηθήσουν το κρατικό σύστημα υγείας.  «Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά.Ήδη πολλοί βοηθούν είπε ο κ. Εξαδάκτυλος κι επεσήμανε ότι κυρίως χρειάζονται αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι και παθολόγοι.

Ο κ. Εξαδάκτυλος προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο που διατρέχουν όλες οι περιοχές της χώρας. Να μη φανταζόμαστε ότι κάποιες περιοχές της Ελλάδας είναι στο απυρόβλητο υπογράμμισε, τονίζοντας ότι αν ο κίνδυνος εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα δεν θα έχουμε ποιος να στηρίξει ποιον.

«Σε εμπόλεμη κατάσταση»

Για τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μίλησε από την πλευρά της η πρόεδρος Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα

Μιλώντας στην τηλεόραση του  MEGA η κ. Κατσίμπα δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Τα κρούσματα που έχουν ανάγκη νοσηλείας διαρκώς αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες που να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Στις εφημερίες γίνεται συνωστισμός και δεν αρκούν τα κρεβάτια». 

Η κ. Κατσίμπα τόνισε επίσης την ανάγκη έστω την ύστατη στιγμή να στελεχωθεί το σύστημα υγείας με προσωπικό που μπορεί άμεσα να προσληφθεί, σημειώνοντας παράλληλα πως στη Θεσσαλονίκη ασθενείς με άλλα νοσήματα έχουν ήδη μεταφερθεί και συνεχίζουν να μεταφέρονται από δημόσια νοσοκομεία σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων ώστε να ελευθερωθούν κλίνες για κορωνοϊό.

Τέλος, έκανε λόγο για την ανάγκη επίταξης στη Θεσσαλονίκη των ιδιωτικών δομών ώστε να υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός από το κράτος.