Skip to main content

Reuters: Πώς θέλει να λύσει ο Αλ. Τσίπρας το γρίφο των εκλογών

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, εφαρμόζει την προεκλογική στρατηγική τους κατά γράμμα τους τελευταίους έξ μήνες, βγάζοντας την χώρα από το ταπεινωτικό πρόγραμμα διάσωσης και επιλύοντας μία διαμάχη δεκαετιών με γειτονική χώρα. Μέχρι στιγμής όμως αυτή δεν αποδίδει, σχολιάζει το Reuters, επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά πίσω από τη Ν.Δ. 

«Αυτό συμβαίνει παρά τα δύο μεγάλα project με την υπογραφή του από το καλοκαίρι, τις ενδείξεις ότι η οικονομία βγαίνει από την πολυετή βαθιά ύφεση και την πρόθεση των επενδυτών να δανείσουν» σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε άρθρο υπό τον τίτλο: «Πώς ελπίζει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Το Reuters θυμίζει ότι το 2015 ο Αλ. Τσίπρας εξελέγη με μία αριστερή ατζέντα και υπόσχεση να απορρίψει τη λιτότητα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «υπέκυψε στα αιτήματα των πιστωτών και επαναπροσδιορίστηκε ως κονφορμιστής». 

Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό αναφέρουν στο Reuters πως η στρατηγική του τώρα πλησιάζει στο σημείο, στο οποίο η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και να αντισταθμίσει τον πόνο του μνημονίου- ένα σχέδιο, που στοχεύει όπως λέει σε «δίκαιη ανάπτυξη». 

Έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να καταργήσει σχεδιαζόμενες νέες περικοπές σε συντάξεις, να μειώσει το φόρο ακινήτων και να ελαφρύνει κάποιες από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ενώ αύξησε τον κατώτατο μισθό, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία κατά 11%. Παράλληλα θέλει να παρατείνει το μειωμένο ΦΠΑ για πέντε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές και να διευκολύνει τις αποπληρωμές χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχο. 

Το Reuters σημειώνει επίσης ότι σχεδιάζει χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο έως το 2020 καθώς και συνταματικές αλλαγές για το διαχωρισμό Εκλλησίας- Πολιτείας. Δύο αξιωματούχοι προσθέτουν στο πρακτορείο ότι μεταξύ των σχεδίων είναι καιη επέκταση των δυτικών χωρικών υδάτων στα 12 από τα έξι μίλια. «Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αμβλύνει τις εθνικιστικές αντιδράσεις για τη Μακεδονία και να καταστήσει δυνατή τη δημιουργία αποκλειστικών οικονομικών ζωνών γύρω από την Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, αλλά θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει σημαντικές εντάσεις με την Τουρκία» παρατηρεί το πρακτορείο. 

Στόχος όλων των παραπάνω είναι να μειωθεί βεβαίως και η διαφορά απέναντι στη Ν.Δ. πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, που θα είναι το πρώτο επίσημο τεστ. «Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα» δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων. Ο στόχος είναι να κλείσουμε το κενό στσις Ευρωεκλογές και να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις εθνικές στη συνέχεια» πρόσθεσε. 

Ωστόσο παραμένει ακόμη ένα ερώτημα. Εάν ο πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει αρκετή εμπιστοσύνη από τους Ευρωπαίους εταίρους του για να χαλαρώσει περαιτέρω το ζωνάρι και να κερδίσει ψήφους. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημιεώνουν πως αν και η χώρα αναμένεται να πετύχει και φέτος τους δημοσιονομικούς στόχους, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι αργή. Στην τελευταία συνάντηση του EWG, της οποίας είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού «η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική σχολίασε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. 

«Η Ελλάδα κάνει πίσω σε ορισμένους τομείς. Το γενικό πολιτικό αίσθημα είναι βεβαίως θετικό για τον Τσίπρα και για αυτό που πέτυχε στο μακεδονικό, αλλά αυτό δεν είναι οι αγρές, δεν μπορείς να αλλάξεις το ένα με το άλλο» σημείωσε. 

Από την πλευρά του και ο Ντιέγκο Ισκάρο της IHS Markit Economics παρατηρεί. «Υπάρχει μία λεπτή γραμμή που πρέπει η Ελλάδα να προσέξει να μην περάσει». Οι αγορές, εξηγεί, καταλαβαίνουν ότι είναι προεκλογική περίοδος, αλλά η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει μία μεταμνημονιακή φήμη μεταρρυθμίσεων. 

naftemporiki.gr