Πολιτική
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 14:17

Προτάσεις Φ. Κουβέλη για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Η ανεργία αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις και «επιδεινώνεται καθημερινά ως αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στη διάρκεια επίσκεψής του στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Η ανεργία αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις και «επιδεινώνεται καθημερινά ως αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στη διάρκεια επίσκεψής του στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Τόνισε ακόμη ότι είναι επείγουσα ανάγκη η λήψη μέτρων σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος είναι η υποστήριξη των ανέργων που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο, από το οποίο, όπως είπε, μόνο οι 270.000 λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Ο δεύτερος, συμφώνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, είναι η αλλαγή της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής ώστε να στοχεύει πραγματικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας με δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ο κ. Κουβέλης εξήγησε ότι «η υποστήριξη των ανέργων αφορά πρωτίστως τη διασφάλιση της ρευστότητας για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στο προηγούμενο ύψος, την επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης κατά 50% του σημερινού, την αύξηση του αριθμού ανέργων που λαμβάνει επίδομα ανεργίας με μείωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων και την καθιέρωση ενός ειδικού βοηθήματος ένταξης χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους».

Είπε ακόμη ότι απαιτείται η χορήγηση ειδικού επιδόματος και για τους μικρομεσαίους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και δεν έχουν εισοδήματα.

Σε όλες τις περιπτώσεις καθόλη την διάρκεια της ανεργίας πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων καθώς και η υποστήριξη τους μέσω των μέγιστων δυνατών απαλλαγών, όπως η απαλλαγή από δημοτικά τέλη, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

Υποστήριξε ακόμη ότι «οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης όπως η κατάρτιση, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, η κοινωφελής εργασία πρέπει να πάψουν να είναι αποσπασματικές και να εξελιχθούν με πολύ ταχύτερο ρυθμό».

Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαία η άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ , όπως και η ανεύρεση νέων πόρων μέσα από μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα μετακυλήσει σημερινές εισφορές υπέρ τρίτων, σε εισφορές υπέρ της ενίσχυσης των ανέργων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς παρατήρησε ότι «σήμερα άνω από 3 δισ. του ΕΣΠΑ που προορίζονται για δράσεις κοινωνικής πολιτικής δεν έχουν απορροφηθεί λόγω των γνωστών αδυναμιών και δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης».

Είπε τέλος ότι αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοβουλία ενίσχυσης της χρηματοδότησης για δράσεις υποστήριξης της απασχόλησης των νέων και πως το κονδύλι για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 4 δισ.

«Όλη αυτή η δυνατότητα χρηματοδότησης θα έχει την ίδια τύχη που είχε έως σήμερα το ΕΣΠΑ με τις κυβερνήσεις που το διαχειρίστηκαν;», διερωτήθηκε ο κ. Κουβέλης και συμπλήρωσε πως «για να αντιμετωπιστεί η σημερινή καθυστέρηση, να προχωρήσει ταχύτατα η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας, θα πρέπει:

- Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες σχεδιασμού και ανάθεσης δράσεων.

- Να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και για την επιτάχυνση του έργου τους και να ληφθούν μέτρα αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης τους με ανθρώπινο δυναμικό.

- Να εξαιρεθούν για ένα διάστημα 3 χρόνων οι ελληνικές επιχειρήσεις από τους περιορισμούς του κανονισμού κρατικών ενισχύσεων ώστε να μπορούν συμμετέχουν όλες σε προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας.

- Να κινητοποιηθεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ώστε να προχωρήσει η απασχόληση μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας και κοινωφελούς εργασίας χωρίς βεβαίως όρους που δημιουργούν προσδοκίες μονιμοποίησης.

- Να οριστούν νέες διαφανείς και ευέλικτες διαδικασίες για τη διαχείριση των νέων πόρων που προορίζονται για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι εντός 4 μηνών από την αποφοίτηση από το σχολείο, οι νέοι είτε θα εργάζονται είτε θα παρακολουθούν κατάρτιση - μαθητεία.