Πολιτική
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 18:08

Αλ. Παπαρήγα: Αγώνας για τη διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας

Το ΚΚΕ πρέπει να ανταποκριθεί στα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα του λαού «με ανυποχώρητο αγώνα στη διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα κινητοποιήσει τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και θα δρομολογήσει με συνειδητή επιλογή τη ριζική ανατροπή, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

Το ΚΚΕ πρέπει να ανταποκριθεί στα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα του λαού «με ανυποχώρητο αγώνα στη διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα κινητοποιήσει τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και θα δρομολογήσει με συνειδητή επιλογή τη ριζική ανατροπή, που εξ αντικειμένου ταυτίζεται με την εργατική λαϊκή εξουσία και την λαϊκή οικονομία».

Τα παραπάνω ανέφερε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο, που θα συγκληθεί από τις 11 ως τις 14 Απριλίου 2013.

«Στόχος η διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας»

Όπως είπε, «ο λαός θα χειραφετηθεί, όταν δεν βλέπει μόνο τον ένα ή τον άλλο κρίκο του συστήματος, αλλά ολόκληρη την αλυσίδα» και υπογράμμισε ότι με μια τέτοια οπτική το λαϊκό κίνημα μπορεί και να αποτρέπει τα χειρότερα με την πάλη του, αλλά και να ανοίγει δρόμο για την ανατροπή, που σημαίνει αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Η Λαϊκή Συμμαχία συγκροτείται συνειδητά από τα πιο πολιτικοποιημένα τμήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών αυτοαπασχολουμένων, συγκεντρώνει πριν απ’ όλα κοινωνικές δυνάμεις, ενώ το ΚΚΕ δεν βάζει ως όρο αποδοχής για τη Συμμαχία την αποδοχή του προγράμματός του, συνέχισε η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν φοβάται από την είσοδο στη Συμμαχία έμπειρων εργατικών μαζών. Υπογράμμισε πάντως ότι η Λαϊκή Συμμαχία σε καμία περίπτωση δεν θα μεταβληθεί σε ενιαίο πολιτικό σχήμα, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι πάντα αυτοτελές ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά.

«Αναγκαίος και επίκαιρος ο σοσιαλισμός»

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του κόμματος, η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, επισημαίνοντας ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος. Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν τα μονοπώλια, η εργασία έχει κοινωνικοποιηθεί -«δεν έχεις πια μικρομάγαζα» είπε χαρακτηριστικά- υπάρχει η αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας όπου το κεφάλαιο για να επιβιώσει πρέπει να φτωχύνει τον εργάτη σε σημείο εξαθλίωσης, ενώ ταυτόχρονα η κρίση έδειξε τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος, συνυπολογίζοντας και τον κίνδυνο πολέμου που ελλοχεύει.

«Αν το ΚΚΕ είχε συμβιβαστεί, δεν θα υπήρχε καμία αντίσταση»

Ερωτηθείσα για τη θέση της μη σωστής προετοιμασίας του κινήματος ενόψει της κρίσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «δεν κουμαντάρουμε μόνο εμείς τον λαό, η ανετοιμότητα δεν οφείλεται στο ΚΚΕ». Η κ. Παπαρήγα προσέθεσε ότι «χωρίς να ταυτίζουμε το κίνημα με το ΚΚΕ, λέμε ότι, αν το κόμμα είχε συμβιβαστεί, δεν θα υπήρχε καμία αντίσταση, αλλά και σήμερα αν δεν υπάρχει μια σταθερή πρωτοπορία, αγώνες θα υπάρχουν, αλλά θα είναι “φούσκες”».

«Αδύναμος κρίκος η Ελλάδα»

Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η χώρα είναι αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη, ανέφερε την οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια «όπου πρώτα μπήκαν οι “μικροί” πριν έλθουν οι “μεγάλοι”» και διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται ο ιμπεριαλισμός μόνο με τη δυνατότητα στρατιωτικής επίθεσης και διεξαγωγής πολέμου «που αν και τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης θα το ήθελαν, εντούτοις η Ελλάδα δεν έχει τέτοιες δυνατότητες». Η κ. Παπαρήγα προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει σαφή συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους «και αυτό δεν κρίνεται μόνο από τη στρατιωτική συμμετοχή, αν και αυτό το έκανε».

Ερωτηθείσα αν μπαίνει ταξικό πρόσημο στον πατριωτισμό απάντησε ότι ο πατριωτισμός «δεν είναι ίδιος για όλους –για μας είναι η προάσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, βεβαίως αφορά και τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Όχι σε συνεργασία με δυνάμεις που προέκυψαν από διάσπαση του ΚΚΕ»

Στο ερώτημα αν υπάρχει εκ μέρους του ΚΚΕ πρόθεση κοινής δράσης με άλλα κόμματα που επικαλούνται τη σοσιαλιστική επανάσταση, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «είναι αδιανόητο στο μαζικό κίνημα να βάζεις πολιτικές ταμπέλες, αλλά δεν συνεργαζόμαστε με πολιτικές δυνάμεις που προέκυψαν από διάσπαση του ΚΚΕ». Ερωτηθείσα αν η κρίση επηρέασε το ΚΚΕ, είπε ότι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά «απώλειες μελών του κόμματος δεν έχουμε».

«Δεν ενδιαφέρει ποιος θα είναι γγ του ΚΚΕ»

Όσον αφορά την ερώτηση αν το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα είναι το τελευταίο στο οποίο η κ. Παπαρήγα θα είναι γενική γραμματέας του κόμματος, είπε ότι «οι άνεργοι στην ουρά του ΟΑΕΔ, δεν κοιμούνται το βράδυ από την αγωνία για το ποιος θα είναι γγ του ΚΚΕ». «Η ερώτηση δεν έχει νόημα, η νέα Κεντρική Επιτροπή θα αναδείξει τον γραμματέα, το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα στα πρόσωπα, άλλα είναι που πρέπει να βελτιώσουμε», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ