Πολιτική
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 19:57

Στη Βουλή η δικογραφία για αθρόες προεκλογικές προσλήψεις στην ΑΜΕΛ

Στη Βουλή διαβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες τη δικογραφία για παράνομες προσλήψεις στην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας - ΑΜΕΛ κατά την τετραετία (2005-2009).

Στη Βουλή διαβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες τη δικογραφία για παράνομες προσλήψεις στην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας - ΑΜΕΛ κατά την τετραετία (2005-2009).

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε από το πόρισμα του Γενικού Επιτρόπου Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, στο οποίο διαπιστώνονται αθρόες προσλήψεις υπεράριθμου προσωπικού στο Μετρό και ειδικά την προεκλογική περίοδο του 2009, ενώ ανεξάρτητα από το πόρισμα αυτό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα για το ίδιο θέμα.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το Μετρό για πρώτη φορά το 2009 εμφάνισε έλλειμμα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ.

Στη διάρκεια του ελέγχου, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσε ότι οι προσληφθέντες εμφανίζουν όμοια χαρακτηριστικά, όπως είναι ο τόπος καταγωγής, (κυρίως οι νομοί Λαρίσης και Ροδόπης), η εργασιακή εμπειρία στο Δημόσιο ως συμβασιούχοι ή εργαζόμενοι σε γραφεία βουλευτών και Γενικών Γραμματέων. Επίσης, εμφανίζεται να είναι σταλμένα τα βιογραφικά από FAX τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ενώ πολλές φορές οι συνεντεύξεις γινόταν μετά την πρόσληψη και ειδικότερα για 17 εξ αυτών έγινε πρόσληψη παρά την αρνητική αξιολόγηση από στελέχη της ΑΜΕΛ.

Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμη πως παρά το γεγονός ότι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την περίοδο 2005-2009 προβλεπόταν η πρόσληψη 75 ατόμων, κατά μέγιστο αριθμό, πωλητών εισιτηρίων, τελικά προσελήφθησαν 130 άτομα, ενώ για τα έτη 2009-2010 αν και απαιτείτο η πρόσληψη 32 πωλητών εισιτηρίων, προσελήφθησαν 97. Επισημαίνεται επιπλέον ότι στη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων αυξήθηκαν οι υπάλληλοι κατά 100% (από 10 σε 20) και στη Διεύθυνση Πληροφορικής και Οργάνωσης κατά 90% (από 9 σε 16 άτομα).

Οι εισαγγελικές αρχές διαπίστωσαν ότι από τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών της περιόδου 2005-2009, κ.κ. Μιχάλη Λιάπη, Κωστή Χατζηδάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι νομιμότητας των προσλήψεων στο Μετρό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ