Περιβάλλον
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 15:21

Φωτοβολταϊκό σύστημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορωπίου με δωρεά της Greenpeace

Την μεγάλη συμβολική, αλλά και πρακτική σημασία της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου επισημαίνει η Greenpeace και με αφορμή το γεγονός αυτό επαναλαμβάνει την ανάγκη για διακομματική συναίνεση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Την μεγάλη συμβολική, αλλά και πρακτική σημασία της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου επισημαίνει η Greenpeace και με αφορμή το γεγονός αυτό επαναλαμβάνει την ανάγκη για διακομματική συναίνεση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Το κόστος αγοράς  του φωτοβολταϊκού συστήματος καλύφθηκε αποκλειστικά από χρήματα των υποστηρικτών της Greenpeace και εγκαταστάθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Μεσσαρίτης Ανανεώσιμες. Εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ JA Solar, μετατροπέας Fronius και αλουμίνια της εταιρείας Metaloumin.

Η οργάνωση με αφορμή τη δωρεά της υπενθυμίζει ότι μένουν μόλις 11 χρόνια πριν χαθεί οριστικά ο στόχος συγκράτησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C, ενώ η χώρα μας να αντιμετωπίζει σενάρια θεαματικής αύξησης των θερινών πυρκαγιών. Υπό τις συνθήκες αυτές «οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας θα πρέπει να θέτει σε άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» σημειώνει και προσθέτει:

«Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου έχει συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία: η παραγωγή καθαρής ενέργειας από τον ήλιο θα αντικαθιστά την κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου και θα εξοικονομήσει χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο».

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή απαιτούνται άμεσα πολιτικά μέτρα τα επόμενα ένα με δύο χρόνια τα οποία θα θέσουν τη χώρα σε τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, προειδοποιεί η Greeanpeace και εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι ο διάλογος αυτός απουσίασε πλήρως από την εθνική προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτέλεσε έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες διαμόρφωσης του νέου Ευρωκοινοβουλίου.

Από τη μεριά του, το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένο όγκο δασικών πυρκαγιών ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας στους +2°C μεταφράζεται – μεταξύ άλλων – σε αύξηση του ετήσιου μέσου όρου των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά 62%. Αντίστοιχα, αύξηση της θερμοκρασίας στους +3°C μεταφράζεται σε διπλασιασμό του μέσου όρου δασικών πυρκαγιών.

«Ανεξαρτήτως προσώπων και τεχνικού εξοπλισμού, οι πυροσβέστες μας γνωρίζουν ότι οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές θα είναι συνεχώς αυξανόμενες και οι επιπτώσεις τους καταστροφικές και τραγικές. Η αντιμετώπιση απαιτεί αφενός πρόληψη, συντονισμό και κατάλληλη προετοιμασία, αφετέρου τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη μείωση της κλιματικής κρίσης. Η άμεση αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από καθαρή ενέργεια αποτελεί το πρώτο προφανές και απαραίτητο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση» σημειώνει η Greenpeace και καταλήγει:

«Οι ενεργειακές και κλιματικές προτάσεις όλων ανεξαιρέτως των μεγάλων κομμάτων της Ελλάδας είναι παρωχημένες, δεν ευθυγραμμίζονται με τις υποδείξεις της επιστήμης και συνάδουν με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 3°C και άνω».

Ο διοικητής της Π.Υ. Κορωπίου, Δρ. Μιχάλης Χάλαρης, υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή, δημιούργημα των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων συντελείται ήδη, με συνέπειες τη ραγδαία αύξηση των δασικών πυρκαγιών και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρών στη χώρα μας.

«Στο Πυροσβεστικό Σώμα έχουμε υιοθετήσει πλήρως την ιπποκράτειο ρήση: «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν». Εμείς, οι Έλληνες πυροσβέστες, που δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και πλημμυρών, γνωρίζουμε πως η πρόληψή τους εξαρτάται σημαντικά από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτόν τον παγκόσμιο στόχο, προβαίνουμε σε μία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση για την επιβίωση του πλανήτη μας, αποδεχόμενοι τη δωρεά της Greenpeace, και τοποθετούμε φωτοβολταϊκά με στόχο τη μείωση παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5C.  Γιατί το κλίμα αλλάζει. Εμείς;»  ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα, έστω και την ενδεκάτη ώρα, να δείξουν την απαραίτητη πολιτική ωριμότητα και συναίνεση και να αναγάγουν τα μέτρα αναχαίτισης της κλιματικής κρίσης σε απόλυτη προτεραιότητα για τη χώρα. Δεν μπορούμε να συζητάμε για βελτίωση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και να αφήνουμε εκτός συζήτησης τον βασικότερο λόγο δημιουργίας αυτών: τις εκπομπές από τη χρήση ορυκτών καυσίμων της χώρας μας» ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

«Η αποδοχή της δωρεάς τηςGreenpeace από την ΠΥ Κορωπίου δείχνει ότι οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τις τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι δίπλα μας και αναγνωρίζουν το αυτονόητο» συμπλήρωσε.