Κοινωνία
Σάββατο, 09 Απριλίου 2016 12:18

Συνεχίζεται η διαμαρτυρία προσφύγων στην εθνική οδό Λάρισας - Τρικάλων

Κλειστή παραμένει η Εθνική οδός Λάρισας-Τρικάλων, στο ύψος του 17ου χλμ., καθώς από το απόγευμα της Παρασκευής έχουν «εγκατασταθεί» εκεί με τις αποσκευές τους περίπου 500 Σύροι πρόσφυγες.

Κλειστή παραμένει η Εθνική οδός Λάρισας-Τρικάλων, στο ύψος του 17ου χλμ., καθώς από το απόγευμα της Παρασκευής έχουν «εγκατασταθεί» εκεί με τις αποσκευές τους περίπου 500 Σύροι πρόσφυγες.

Όλοι τους αποχώρησαν από την ανοιχτή δομή φιλοξενίας που βρίσκεται στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο, (συνολικά φιλοξενούνται 1.350 πρόσφυγες και μετανάστες), διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, αλλά και συμβίωσης με τους Αφγανούς μετανάστες, με τους οποίους δημιουργούνται συχνές εντάσεις.

Βασικό αίτημα των προσφύγων είναι να φύγουν από την περιοχή και να πάνε είτε σε άλλο καταυλισμό είτε στην Ειδομένη, ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Η Αστυνομία έχει εκτρέψει την κυκλοφορία των οχημάτων από χθες το βράδυ προτείνοντας εναλλακτικές διαδρομές.

Συγκεκριμένα, έχει ανακοινωθεί ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της Ε.Ο. Λάρισας-Τρικάλων από τη διασταύρωση Μάνδρας μέχρι τη διασταύρωση Δαμασίου.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

  • Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Τρίκαλα:
  • Όλα τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων θα κινούνται μέσω της Ε.Ο. Λάρισας-Καρδίτσας και ακολούθως μέσω της Ε.Ο. Καρδίτσας-Τρικάλων.
  • Όλα τα οχήματα έως 3,5 τόνους θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Μάνδρας και θα κινούνται μέσω της Επ. Οδού Μάνδρας-Κοιλάδας, της Ε.Ο. Λάρισας-Καρδίτσας και στη συνέχεια μέσω της Ε.Ο. Καρδίτσας-Τρικάλων.
  • Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Λάρισα:
  • Όλα τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων θα κινούνται μέσω της Ε.Ο. Τρικάλων-Καρδίτσας και ακολούθως μέσω της Ε.Ο. Καρδίτσας-Λάρισας.
  • Όλα τα οχήματα έως 3,5 τόνους θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Δαμασίου προς την Επ. Οδό Δαμασίου-Τυρνάβου και στη συνέχεια μέσω του Τυρνάβου θα εισέρχονται στην Ε.Ο. Κοζάνης-Λάρισας.

Στις 53.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες ανά την επικράτεια

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (9/4, στις 8.00 π.μ.) του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ανά την επικράτεια βρίσκονται 52.953 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται 11.269 άνθρωποι και στο λιμάνι του Πειραιά 4.569.

Χθες Παρασκευή δύο τουριστικά λεωφορεία με 114 ανθρώπους αναχώρησαν από το λιμάνι για τον Αγ. Ανδρέα Ατττικής και το Κουτσόχερο Λάρισας.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, άλλα 65 πρόσωπα προωθήθηκαν στον Αγ. Αντρέα, ενώ επιπλέον 49 σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα.

Το πρωί κατέπλευσε στον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 2 από τα Δωδεκάνησα, μεταφέροντας δύο μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω, ενώ το μεσημέρι αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros με 17 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Από τη Δευτέρα το υπουργείο Ναυτιλίας θα αρχίσει να διανέμει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πρόσφυγες και μετανάστες σε τέσσερις γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) σε μια προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων υπουργών

Την ίδια ώρα, έως το μεσημέρι διήρκεσε η ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών ανάμεσα σε πολυμελή αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και έξι υπουργούς και υφυπουργούς κρατών-μελών της ΕΕ, με αντικείμενο την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκο Ξυδάκη, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Ταφύλη, ενημέρωσε τους έξι υπουργούς και υφυπουργούς κρατών-μελών της ΕΕ για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης από την ελληνική πλευρά.

Επίσης, παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις ως προς την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις πρακτικές αλλά και τις επιχειρησιακές δυσχέρειες που συναντά και τις λύσεις που προκρίνει για την αντιμετώπισή τους, καθώς και τις ανάγκες της συμφωνηθείσας συνδρομής εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών-μελών.

Την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αποτελούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, εκπρόσωπος της χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ, ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι, η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαργκαρίντα Μάρκες και ο υφυπουργός στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Ίαν Μπόργκ, αρμόδιος για την προετοιμασία της προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2017 και τη Διαχείριση Πόρων της ΕΕ

Μετά το πέρας των συνομιλιών στο υπουργείο Εξωτερικών, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Ξυδάκη με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, παρουσία και των άλλων συμμετεχόντων υπουργών.

Στη συνέχεια η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ανοικτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου θα τους υποδεχθεί ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Χθες, αμέσως μετά την άφιξή τους στη χώρα μας, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, επισκέφτηκε διαδοχικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος στους έξι υπουργούς και υφυπουργούς ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την επίσκεψή τους έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να υπάρχει κατά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.