Σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας υπηρεσίας αποδίδει η Τουρκία το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.
Υπενθυμίζεται οτι οι τουρκικές αρχές κράτησαν επί 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος με τον κ. Δένδια που επέστρεφε από το ταξίδι του στο Ιράκ.
Το περιστατικό που σημειώθηκε πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, συνέβη όταν η Άγκυρα αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος.
Να σημειωθεί ότι η άδεια υπερπτησης είχε εγκριθεί λίγο νωρίτερα, ωστόσο, οι τουρκικές αρχές την απέσυραν καθώς το αεροσκάφος προσέγγιζε στα σύνορα. Έτσι το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να επιτραπεί στο αεροσκάφος να συνεχίσει την πορεία του.
Για το περιστατικό δόθηκε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.
Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.
Απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για άλλη μία πρόκληση της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας πως το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει προβεί ήδη σε διάβημα διαμαρτυρίας. «Το σημαντικό είναι να μην επαναλαμβάνονται», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, και ενώ το ερευνητικό πλοίου Oruc Reis πλέει σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την εμφάνισή του έκανε νότια του Καστελλόριζου το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni .
Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με το marinetraffic, απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την τουρκική παραβατικότητα. Σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούντην Παρασκευή, κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαιώνει ότι όλες οι ενέργειες της Άγκυρας παρακολουθούνται στενά από την Ε.Ε. και καταγράφονται. Στην επιστολή με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου (15-16 Οκτωβρίου), που έστειλε προχθές το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δεν αναφέρεται ονομαστικά στην Τουρκία, αλλά επισημαίνει ότι στη συνεδρίαση της δεύτερης μέρας θα συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας.
Παρόλα αυτά απροθυμία για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα ενδέχεται να δείξει και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής η Ε.Ε., αναβάλλοντας τις όποιες αποφάσεις σχετικές με την Άγκυρα να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Αναφερόμενη στις αποφάσεις της περασμένης Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε «ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως επίσης έχει συμφωνηθεί μεθοδολογία» για την αντιμετώπιση της κατάστασης .
Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο εκτιμά ότι το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στη Σύνοδο εφόσον το θέσουν Ελλάδα και Λευκωσία, αλλά δεν πρόκειται να αποφασισθούν κυρώσεις.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν προς τους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και τη νέα έξοδο του Oruc Reis σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ιδίως μάλιστα το γεγονός ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής», είπε ο κ. Πέτσας τονίζοντας ότι η «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση: Σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «η επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί η Τουρκία να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση μ’ ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε. Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία και συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της. Διαπιστώνεται ήδη υιοθέτηση των θέσεών μας όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από τις ΗΠΑ που έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων, καταγγέλλουν την Τουρκία ότι αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και την καλούν να τερματίσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».
naftemporiki.gr