Ευθύνες στην Ελλάδα επιρρίπτει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αλλαγή κλίματος στο πεδίο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν η Ελλάδα ήταν αυτή που δεν τήρησε «τις υποσχέσεις της στις συζητήσεις που έγιναν στις πλατφόρμες των ΕΕ και ΝΑΤΟ».
Δυναμιτίζοντας μάλιστα και άλλο την ατμόσφαιρα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση (…) την απάντηση που τους αξίζει επί του πεδίου».
Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως θα ανακοινώσει τοΣσαββατοκύριακο έναν νέο αριθμό για τα κοιτάσματα αερίου, που η χώρα του ανακάλυψε στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς θα επισκεφθεί το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων που βρίσκεται εκεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η ομάδα του Μινσκ χρονοτριβεί στην αντιμετώπιση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επανέλαβε πως η περιοχή αυτή θα πρέπει να επιστραφεί στο Αζερμπαϊτζάν.
Στην ίδια ομιλία του, ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως η Τουρκία δεν έχει στείλει σύρους μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν. Πρόσθεσε πάντως πως η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τους αζέρους συμμάχους της.
Στο ίδιο έντονο πνεύμα είχαν κινηθεί νωρίτερα οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος υποστήριξε πως οι δοκιμές του Oruc Reis έχουν ξεκινήσει από χθες και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το Oruc Reis έφθασε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου θα διεξαγάγει τις δραστηριότητές του. Άρχισε χθες τις δοκιμές και σήμερα αρχίζουμε να λαμβάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις», δήλωσε ο Ντονμέζ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία με Navtex που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής, έστειλε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κίνηση που προκάλεσε διεθνή αποδοκιμασία.
Κλειστό παραμένει εδώ και 24 ώρες το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του Oruc Reis που απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου. Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.
Σχολιάζοντας την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε πως το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής καθώς η Ελλάδα θα ζητήσει ενεργοποίηση των κυρώσεων. Τόνισε μάλιστα πως η ελληνική πλευρά θα κάνει κάθε ενέργεια για να καταδείξει την τούρκικη παραβατικότητα. «Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», πρόσθεσε.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ξεκαθάρισε πως «προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις».
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ