Skip to main content

Ν. Παρασκευόπουλος: Εξαγγελίες καταπολέμησης της διαφθοράς

«Το πρώτο επτάμηνο έγιναν οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις, τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για κτίσιμο, για δημιουργία νέων δομών που θα υπηρετούν την Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ εκκρεμεί το αίτημα να υπογράψει την σχετική απόφαση ώστε να γίνει κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στις φυλακές ο υπουργός επεσήμανε πως «η αποσυμφόρηση αποτέλεσε το αναγκαίο πρώτο βήμα, ώστε τώρα να υπάρξουν πολιτικές που θα μεθοδεύουν την επανένταξη των κρατουμένων».

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πρόσωπα και οργανωμένα συμφέροντα που θα αναθερμάνουν την πολιτική τους αναπαράγοντας φοβικά σύνδρομα», εκτίμησε και υπογράμμισε πως «οι απολύσεις που αποδόθηκαν ηχηρά στο τελευταίο νομοθέτημα θα είχαν λάβει χώρα και με τον προηγούμενο νόμο».

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης «είναι ανοικτό θέμα» και ανακοίνωσε πως ήδη συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, καθώς «η ανάπτυξη του νέου νομοθετικού έργου θα είναι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η πολυνομία».

Ανήγγειλε ακόμη την ενίσχυση στελεχών και κλάδων της Δικαιοσύνης και ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές ρυθμίσεις για καταπολέμηση διαφθοράς, φοροδιαφυγή, διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη, αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, μεταρρυθμίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα περί Δικηγόρων, ενίσχυση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης, έργα υποδομής.

Όσον αφορά την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «σε ένα μήνα θα λειτουργήσει μονάδα απεξάρτηση στις φυλακές των Διαβατών».

Τόνισε ακόμη πως σε 20 φυλακές έχει αρχίσει η ανάπτυξη του συστήματος για εναλλακτικό δρόμο απεξάρτησης κρατουμένων αντί του κοινού εγκλεισμού και ότι σχολεία δεύτερης ευκαιρίας θα λειτουργήσουν σύντομα σε Χανιά, Δομοκό και Νιγρίτα.

newsroom naftemporiki.gr