Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, η οποία αναμένεται για τις 11.00 το πρωί της Τετάρτης (7 Οκτωβρίου).
Το δικαστήριο -με την ετυμηγορία του επί της ενοχής ή μη των κατηγορούμενων- θα δώσει μια απάντηση σε ένα κρίσιμο, μεγάλης νομικής και κοινωνικής αξίας, ερώτημα, καθώς το διακύβευμα αφορά ένα πολιτικό κόμμα, το οποίο επί τρεις εκλογικές διαδικασίες, είχε θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκπροσώπηση στην ευρωβουλή.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και την πρόταση της Εισαγγελέως, η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση και έχει νομική μορφή, με αυξημένη μάλιστα συνταγματική προστασία ως πολιτικό κόμμα.
Η απουσία των κατηγορούμενων
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύχρονης διαδικασίας, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι επέλεξαν να απουσιάζουν από το εδώλιο. Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, πλην τριών ή τεσσάρων ατόμων, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, παρά μόνο την ημέρα των απολογιών.
Σε αντιδιαστολή μ’ αυτήν την ηχηρή απουσία, μία παρουσία ήταν αυτή που έδωσε «πρόσωπο» στη δίκη. Η Μάγδα Φύσσα ήταν κάθε μέρα στη θέση της. Κάθε μέρα παρακολουθούσε τη δίκη.
Πάνω από 5 χρόνια
Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα όχι μόνο λόγω του πλήθους των κατηγορουμένων, αλλά και λόγω του εύρους του υλικού της δικογραφίας. Γι΄ αυτό μάλιστα, διήρκησε τουλάχιστον 5,5 χρόνια.
Πολλοί νομικοί θεωρούν ότι η υπόθεση δεν θα μπορούσε να τελειώσει νωρίτερα. Παραπέμπουν δε, στη δίκη της γερμανικής νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, η οποία αφορούσε τις δολοφονίες εννιά μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Θεόδωρος Βουλγαρίδης. Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2018.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, άρχισαν να διακινούνται οι πρώτες πληροφορίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: «Οι φασίστες μαχαίρωσαν ένα παλικάρι στο Κερατσίνι».
Στην περιοχή επικρατούσε αναβρασμός όταν μία ομάδα ανθρώπων, κάποιοι με ξυρισμένα κεφάλια και μαυροντυμένοι, ξεκινησε να περικυκλώνει την καφετέρια «Κοράλλι», παρουσία και αστυνομικών δυνάμεων. Λίγο νωρίτερα, ένα κομβόϊ μηχανών και αυτοκινήτων μελών της Χρυσής Αυγής είχε ξεκινήσει από τα γραφεία της Τοπικής της Νίκαιας.
Το -κατά την δικογραφία- τάγμα εφόδου κυνήγησε και έπιασε τον 34χρονο μουσικό. Δύο μαχαιριές στο στήθος και μία στο πόδι ήταν το μοιραίο τέλος του άτυχου άνδρα. Λίγο πριν ξεψυχήσει, όμως, το θύμα κατάφερε να υποδείξει τον δράστη, Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος μόλις είχε πετάξει το μαχαίρι.
Εκείνο το βράδυ καταγράφηκαν περίπου 150 κλήσης κινητών, τα οποία ανήκαν σε μέλη, στελέχη και ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής -πριν αλλά και μετά τη δολοφονία του 34χρονου.
Η καθοριστική κίνηση έγινε δύο μέρες μετά τη δολοφονία, από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, ο οποίος απέστειλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αναφορά για 32 περιστατικά επιθέσεων, απειλών και άλλων πράξεων, μελών της Χρυσής Αυγής. Ζητούσε δε, να ενταχθούν στις προβλέψεις του άρθρου 187 για σύσταση και δράση εγκληματικής οργάνωσης.
Η δίωξη και οι συλλήψεις
Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013, με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ξεκίνησε την σχετική έρευνα. Λίγες ημέρες αργότερα, συνέταξε πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο η Χρυσή Αυγή περιγράφεται ως οργάνωση, η οποία από κλειστός κύκλος ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών το 1987 εξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό με επιχειρησιακό και πολιτικό τμήμα.
Το πόρισμα Βουρλιώτη καταλήγει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, με στόχο την άσκηση ποινικής δίωξης για εγκληματική οργάνωση σε βάρος της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής .
Στις 29 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, ξεκίνησαν οι συλλήψεις, με την αυτόφωρη διαδικασία, του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού, Ηλία Παναγιώταρου και Νίκου Μίχου και άλλων στελεχών του κόμματος.
Αρχές Οκτωβρίου αποφασίζονται οι πρώτες προφυλακίσεις των Νίκου Μιχαλολιάκου, Γιάννη Λαγού, Χρήστου Παππά, του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη κ.α. Έχει προηγηθεί η προφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά. Εκτός φυλακής με την επιβολή περιοριστικών όρων είχαν αφεθεί οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.
Στις 18 Οκτωβρίου 2013, η υπόθεση της Χρυσής Αυγής οδηγείται λόγω σπουδαιότητας στο Εφετείο. Με απόφαση της Ολομέλειας, ορίζονται να τη διενεργήσουν οι εφέτες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.
Το παραπεμπτικό βούλευμα
Στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, δημοσιεύεται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αριθμός 215/2015, το οποίο διατάσσει την παραπομπή σε δίκη 69 κατηγορουμένων (σ.σ. ένας απεβίωσε ) για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Οι εφέτες, με πλειοψηφία 2 προς 1, έκαναν δεκτή την πρόταση που υπέβαλε ο Εισαγγελέας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος μέσα σε δεκάδες σελίδες περιγράφει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Ο εισαγγελέας προσδιόρισε την έναρξη της οργάνωσης το 2008.
Η επιλογή του 2008 δεν θεωρείται τυχαία, καθώς εκείνο τον χρόνο έγινε η επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στον χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, η οποία -κατά τη δικογραφία- αποτελεί ισχυρή ένδειξη όχι μεμονωμένης πράξης αλλά ύπαρξης οργάνωσης. Οι δράστες της επίθεσης έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης.
Ωστόσο, το βούλευμα καταγράφει τη γνώμη του εισηγητή του δικαστικού Συμβουλίου, εφέτη Νικόλαου Σαλάτα, ο οποίος κρίνει πως δεν μπορεί να αποδοθεί κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής καθώς δεν προκύπτει οικονομικό όφελος από τις πράξεις τους, επικαλούμενος την σύμβαση του Παλέρμο (2000) κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος.
Η ταυτότητα της δίκης
Κατηγορούμενοι: Συνολικά 68
Κατηγορίες:
- Εγκληματική οργάνωση: Συνολικά 65 κατηγορούμενοι.
- Διεύθυνση Οργάνωσης: 18 κατηγορούμενοι (Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι 17 εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές του κόμματος ).
- Μέλη: 47 κατηγορούμενοι (39 κατηγορούμενοι δικάζονται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής ενώ οι υπόλοιποι δικάζονται και για άλλα κακουργήματα για παράδειγμα ανθρωποκτονία και απόπειρες, διακεκριμένη οπλοκατοχή κλπ.
- Δολοφονία Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι για την οποία δικάζονται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός και άλλοι 16 ως συνεργοί.
- Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων (12 Ιουνίου 2012 στο Πέραμα) 5 κατηγορούμενοι
- Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα) 4 κατηγορούμενοι
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ