Skip to main content

Συναντήσεις Μητσοτάκη – αρχηγών: Μυρίζει «μπαρούτι»

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ελάχιστα ή μηδαμινά είναι τα περιθώρια συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει των αυριανών συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η ατζέντα μυρίζει «μπαρούτι» και οι ασκήσεις συναίνεσης, όλα δείχνουν ότι θα καταλήξουν σε ένα ακόμα γύρο σκληρών αντιπαραθέσεων με τα κομματικά επιτελεία να διαγκωνίζονται για το ποιος θα χρεωθεί τη ρήξη. Στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή όπου και θα γίνουν οι αυριανές συναντήσεις, αναμένεται να επικρατήσει το κλίμα που κυριάρχησε επικράτησε στη Βουλή και κατέληξε στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Τυπικά, οι συζητήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς αφορούν το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά επί της ουσίας θα μετατραπούν σε συζητήσεις εφ΄ όλης της ύλης με τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντιούνται για πρώτη φορά κατ΄ ιδίαν, σε ένα εκρηκτικό σκηνικό, μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Η Ν.Δ. συνεχίζει στη γραμμή που ξεκίνησε, επιχειρώντας με ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο κινήσεων και πέραν της οικονομίας, να εκμεταλλευτεί το μετεκλογικό σάστισμα και την εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και να μετατρέψει σε νόμους του κράτους όσα περισσότερα μπορεί από τον αρχικό της σχεδιασμό, πριν συνέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί από την αρχή ακραία αντιπολιτευτική τακτική γενικευμένων επιθέσεων και γραμμή «όχι σε όλα», αφενός για να ξεπεράσει την πρώτη περίοδο μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές του ήττες, αφετέρου επειδή έχει αποφασίσει ότι έτερος πόλος εξουσίας θα μετεξελιχθεί μέσα από τη σύγκρουση εφ΄ όλης της ύλης με τη Ν.Δ. και όχι μέσα από τις συναινέσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής, επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, είτε αποκρούοντας επιθέσεις που δέχεται τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην προσπάθειά του να μην κατηγορηθεί ότι γέρνει προς την πλευρά της Ν.Δ. ή προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να δείξει ότι κινείται στη βάση μίας πολιτικής αρχών και ότι έχει τη δική του γραμμή στα κρίσιμα ή λιγότερο κρίσιμα θέματα.

Το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση, δεν έχουν διαδραματίσει μέχρι στιγμής ρόλο στα πράγματα, απείχαν από την ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης ως την άνοιξη για το άνοιγμα μεγάλων θεμάτων που αφορούν όλο το φάσμα της πολιτικής και όχι μόνο την οικονομία, θα τα βάλει στο παιχνίδι και θα καταστήσει τη στάση τους κρίσιμη.

Ψήφος Ελλήνων Εξωτερικού, συνταγματική αναθεώρηση, προϋπολογισμός, νέος εκλογικός νόμος, εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, είναι τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη που περιλαμβάνει και άλλους κρίσιμους σταθμούς, ενώ τα εθνικά θέματα μπαίνουν στην ατζέντα ως αντικείμενο σύγκρουσης και όχι συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ενδεικτικά, ο κ. Τσίπρας κατηγορεί ήδη την κυβέρνηση για σιωπή στο μείζον ζήτημα της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, κινείται εκτός εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. πιέζοντας άνευ όρων για την ολοκλήρωσή της -όταν η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση την υλοποίηση των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών – και επιτίθεται στην κυβέρνηση για τη στάση της στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Οι πληροφορίες λένε ότι στο επίκεντρο της συνομιλίας της με τον Πρωθυπουργό, τα εθνικά θέματα θα φέρει και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Στη Βουλή, η κ. Γεννηματά ήταν επιθετική, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντιδρά σπασμωδικά, χωρίς στρατηγική και εγκλωβίζεται στο πλαίσιο των απαράδεκτων δεσμεύσεων Τσίπρα, που του επέβαλε η κυρία Μέρκελ».