Skip to main content

Ν. Υόρκη: Σε ακανθώδες τοπίο η «αναγνωριστική» συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Για σήμερα στις 9.45 (τοπική ώρα) είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται αναγνωριστική, καθώς είναι η πρώτη που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ιδιότητα του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί σε μία συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Όπως υπενθύμιζαν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας όμως ότι είναι «ανοιχτός» σε προτάσεις επωφελείς για όλους.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν είπε ότι παρά τη μακρά διαπραγμάτευση, το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί λόγω της αδιάλλακτης και άδικης στάσης των Ελληνοκυπρίων. «Είναι καθαρό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα, υπό τον όρο των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας, έχουν κακές προθέσεις», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρις ότου βρεθεί λύση η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια και την διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στα ενεργειακά, λέγοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν σημαντική ευκαιρία για συνεργασία, αν όλοι υιοθετήσουν μία προσέγγιση «win-win». «Αλλά ατυχώς», συνέχισε, «ορισμένες χώρες της περιοχής προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να σύρουν το ενεργειακό ζήτημα σε πεδίο σύγκρουσης».

Στον «αέρα» η συνάντηση με Τραμπ

Στο μεταξύ μετά την ακύρωση της συνάντησής του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση για να βρεθούν διαθέσιμες ώρες ώστε – ανα καταστεί δυνατό – να γίνει τελικά η συνάντηση το απόγευμα. Λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε χθες όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του μεταξύ των οποίων και με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Η ελληνική πλευρά έχει δώσει διαθέσιμες ώρες, μετά από αίτημα των Αμερικανών, ωστόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν θα οριστεί νέο «ραντεβού».

Η εκδήλωση στην Αστόρια όπου ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ελληνική ομογένεια στις 19.30 (ώρα Νέας Υόρκης) θα γίνει κανονικά. Σε αυτήν ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος και Αμερικανούς επενδυτές. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο Global Business Forum του Bloomberg, όπου συμμετέχουν πολιτικοί και επιχειρηματίες. Στο περιθώριο του Forum θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επίσης ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Επαφές για προσέλκυση επενδύσεων

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών και συναντήσεων για την προώθηση των στόχων της επίσκεψης, που – σύμφωνα με το Μαξίμου – είναι η προβολή της νέας εικόνας της χώρας και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών.

Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε στο Atalantic Counsil, όπου το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάστηκε σε δύο πεδία: τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία και τις ενέργειές της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ σε σχέση με τα γεωπολιτικά ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη αποκλιμάκωσης των ενεργειών της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και ότι θα πρέπει να σταματήσει η παρέμβαση της Τουρκίας στις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης.

Ενδιαφέρον όμως είχε και η παρουσία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση της Goldman Sachs όπου συμμετείχαν περί τους 30 μεγάλους επιχειρηματίες. Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από τις τράπεζες και τις προοπτικές του. Ενδιαφέρον υπήρξε και για τις αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ και στην ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) που προωθεί η κυβέρνηση ενώ συζητήθηκε και το δημοσιονομικό περιθώριο και η χρησιμοποίησή του.

Διμερείς συναντήσεις

Χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε την πρώτη του συνάντηση και με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν ήταν εκείνος Πρωθυπουργός δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εφόσον ισχύει θα την εφαρμόσει. Η ελληνική πλευρά έθεσε κυρίως το θέμα για τις εμπορικές ονομασίες. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι η δική του πλευρά δεν θα έχει καθυστέρηση στο σύνολο των θεμάτων και ότι η προσαρμογή στην Συμφωνία θα γίνει κανονικά. Συνέδεσε δε την εφαρμογή της Συμφωνίας και με τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη Ε.Ε., καθώς ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίες. Το θέμα έχει τεθεί και στο επίπεδο της Ε.Ε. όπου όμως η πλειονότητα των κρατών θεωρεί ότι τα δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να προχωρήσουν μαζί, ενώ ο κ. Ζάεφ θα ήθελε η χώρα του να προχωρήσει μόνη της.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Αυστραλίας, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε πρόσκληση και ήδη προγραμματίζεται επίσκεψή του στη χώρα στις αρχές του επόμενου χρόνου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Αυστραλοί έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Τον Ιανουάριο ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αρμενία. Στην συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της χώρας επαναβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών. Ο πρόεδρος της Αρμενίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας με το νέο συνταγματικό της όνομα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ