Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «έθεσε τους πάντες προ των ευθυνών τους για την ενίσχυση, την ενδυνάμωση και προστασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» σχολίασε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνοντας έναν απολογισμό της ομιλίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την «Κατάσταση της Ένωσης».
«Ο πρόεδρος της Επιτροπής σήμερα μίλησε και χειροκροτήθηκε από όλες τις παρατάξεις του ευρωδημοκρατικού τόξου ως ένας μεγάλος Ευρωπαίος ηγέτης. Έβγαλε συναίσθημα, συγχρόνως όμως έστειλε και πολλαπλά μηνύματα προς όλους. Το βασικότερο για μένα είναι ότι θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους για την ενίσχυση, την ενδυνάμωση και προστασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως σημείωσε ο Επίτροπος, η θητεία του κ. Γιούνκερ «κλείνει με ένα σπουδαίο έργο και σημαντικό που πολλοί δεν περίμεναν ότι θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της μετανάστευσης, της οικονομίας και της ασφάλειας».
Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθούν οι προτάσεις της Επιτροπής με πρώτη εκείνη της αναθεώρησης του Δουβλίνου, της δημιουργίας περιβάλλοντος ασφάλειας για τους πολίτες. Και εκεί, όπως είπε, θα δει κανείς να προχωρούν με επιτυχία και οι άλλες πρωτοβουλίες που θα δώσουν πειστικές απαντήσεις στον καθημερινό και δίκαιο ερώτημα των πολιτών, τι κάνει η Ευρώπη για μένα, για τον πολίτη, για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα.
Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν για την Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος παρατήρησε ότι οι αναφορές του κ. Γιούνκερ «αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια πίσω από τις κλειστές πόρτες, τη μεγάλη διαρκή προσπάθεια να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».
«Δυο φορές ήρθε και κυριολεκτικά μας περιέλουσε κρύος ιδρώτας -ιδιαίτερα εμένα ως Έλληνα- η λέξη Grexit. Όχι μόνο αυτό αλλά και αργότερα όταν κάποιοι επιχείρησαν να απομονώσουν την Ελλάδα με προτάσεις για να βγει από τη Ζώνη Σένγκεν» είπε, σημειώνοντας ότι «αυτό θα ήταν καταστροφικό». Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε ο Επίτροπος, «σε συνεργασία πάντοτε και με τις ελληνικές αρχές, καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα εκεί».
Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως αν είχε συμβεί είτε το grexit είτε η έξοδος από την Ζώνη Σένγκεν, αυτό θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες. «Να είμαστε ευγνώμονες στην Ευρώπη, στους Ευρωπαίους ηγέτες, στον ίδιο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και να συνεχίσουμε να βλέπουμε μπροστά μας και να αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες για να μείνει η Ελλάδα σαν ένας σημαντικός παράγοντας στον πυρήνα της Ευρώπης και στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας» κατέληξε.