Skip to main content

Έρχεται «μάχη» Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και για τα εθνικά θέματα

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Εν αναμονή της επιβεβαίωσης των πληροφοριών για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις ΗΠΑ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 24 ή 25 του μήνα και της οριστικοποίησης της ημερομηνίας της επικείμενης συνάντησης Μητσοτάκη – Ζάεφ το επόμενο διάστημα, η αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφερθεί και στα εθνικά θέματα.

Όπως στην οικονομία, ο Πρωθυπουργός κινείται με τελείως διαφορετικό σκεπτικό και στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, δείχνει – όπως μεταφέρεται από τους επιτελείς του – να κινείται περισσότερο θεσμικά, δεν έχει την άποψη ότι τα θέματα λύνονται σε κατ΄ ιδίαν επαφές ή διμερείς συναντήσεις εκτός πλαισίου των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η χώρα μας, δίνει μεγάλο βάρος στην προετοιμασία που γίνεται από την ελληνική διπλωματία και κινείται σε πολύ χαμηλούς τόνους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, φοβούνται ότι, όπως στο πεδίο της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να «σβήσει» το “Alexis” για χάρη του “Kiriakos», έτσι και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας θα επιδιώξει μία τελείως διαφορετική προσέγγιση, με σκοπό να προκαλέσει ζημιά στο διεθνές προφίλ του πρώην πρωθυπουργού.  

Ήδη, από την κυβέρνηση λένε πως σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, στόχος είναι να μπουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέες ράγες, να ενισχυθεί ξανά ο ρόλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ώστε να καταλάβει ο Τούρκος ηγέτης ότι υπάρχει πλαίσιο στις μεταξύ μας επαφές και ελπίζουν ότι μετά τη συνάντηση το κλίμα θα είναι καλύτερο από αυτό που ήταν μετά από τις δύο τελευταίες συναντήσεις Ερντογάν – Τσίπρα και ειδικά μετά από αυτήν της Αθήνας. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι όπως η οικονομία ήταν το δυνατό χαρτί του πρώην πρωθυπουργού έτσι και ο τομέας των εθνικών θεμάτων, ήταν στις θετικές πλευρές της προηγούμενης διακυβέρνησης. Πιστεύουν ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης «χρησιμοποίησε» τα εθνικά θέματα για να έρθει στην εξουσία και ειδικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και σκοπεύουν να αναδείξουν αυτήν τη σκοπιμότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι από τα κεντρικά θέματα στην ομιλία του κ. Τσίπρα το Σάββατο το βράδυ στη ΔΕΘ και μάλιστα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί σε πολύ υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους.

Καταλογίζουν στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό υποκρισία που φάνηκε – όπως λένε σήμερα – από το γεγονός ότι ως κυβέρνηση, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν αλλάξει τελείως στάση έναντι της Συμφωνία των Πρεσπών. «Μάζεψε τις ψήφους των εθνικιστών και τώρα προσπαθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία που έκαναν οι ‘προδότες’» λένε στην Κουμουνδούρου.

«Ο Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τη Βουλή η Συμφωνία να μην ψηφιστεί. Αυτό δεν έγινε και είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει έναν νόμο του κράτους, το οποίο στη δική του αντίληψη, έχει συνέχεια. Ο ίδιος, ποτέ δεν μίλησε για ‘προδότες’ όπως ψευδώς του καταλογίζεται και είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί αρχικά για να εφαρμόζεται η συμφωνία και να μην παραβιάζεται από τους γείτονές μας και στη συνέχεια για να αλλάξει ότι μπορεί στην κατεύθυνση της βελτίωσης και της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας» απαντούν σε αυτήν την κριτική, κυβερνητικές πηγές.