Skip to main content

Την έκπληξη ψάχνουν στο Μαξίμου

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σειρά πληροφοριών για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, την έμφαση στη φράση «ανάπτυξη για όλους» και τις φοροελαφρύνσεις που έρχονται στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και εντός των προεκλογικών εξαγγελιών, φρόντισε να διαρρεύσει στον σημερινό Τύπο ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή όμως, από άλλες κυβερνητικές πηγές καλλιεργείται κλίμα ότι στη ΔΕΘ θα πρέπει να αναμένεται και μία έκπληξη από τον κ. Μητσοτάκη, στον τομέα των φοροελαφρύνσεων. Μία έκπληξη που θα φυλαχθεί κάτω από το ραντάρ του Τύπου ως το Σάββατο το βράδυ, όπως είχε γίνει και με την εξαγγελία για τη μεσοσταθμική κατά 30% μείωση στον ΕΝΦΙΑ, που ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις. 

Τονίζεται, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει από τα όσα έχει πει προεκλογικά, δεν πρόκειται να προκαλέσει αρνητικά σχόλια των εταίρων καθώς όσα σκοπεύει να πει στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου θα υποστηρίζονται από το δημοσιονομικό χώρο του 2020 και πως η… έκπληξη θα κινείται εντός της δέσμευσής του για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών της μεσαίας τάξης και επιπλέον των φοροελαφρύνσεων που έχουν ήδη «κλειδώσει», όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι μειώσεις φόρου στις επιχειρήσεις και τα μέτρα στήριξης της οικοδομής.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει φορολογικές ανάσες σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ώστε να αντιμετωπίσει και το κλίμα που καλλιεργείται ότι σκέπτεται μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.  

Τα όσα θα πει πάντως ο κ. Μητσοτάκης, έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποτελέσουν και μία συνολική απάντηση στην κριτική που ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ περί αθέτησης προεκλογικών εξαγγελιών που «έρχεται» για τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει μία πρώτη απάντηση μιλώντας με δημοσιογράφους στο Παρίσι λέγοντας ότι εκείνος δεν θα αναγκαστεί να κάνει «κωλοτούμπα», ενώ η δέσμευση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 και το 2022 είναι στο τραπέζι των συζητήσεων που κάνει αυτό το διάστημα.

«Παρατηρητήριο» για την οικονομία στήνει ο Τσίπρας

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή στον τομέα Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, να κοστολογήσουν και να ετοιμάσουν απαντήσεις σε μία προς μία τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής που θέλει να ασκήσει, ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει να στηθεί «παρατηρητήριο» με σταθερή σύνθεση που θα παρακολουθεί όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης στην οικονομία και θα ετοιμάζει απαντήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα στα όρια του πολιτικού χρόνου. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένουν ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα κινηθεί κάτω από τον πήχη των προεκλογικών του εξαγγελιών στην οικονομία, εκτίμηση που δημοσίως έχει πολλές φορές εκφράσει ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Νίκος Παππάς