Skip to main content

Επιστροφή στο Μαξίμου εν όψει κρίσιμων εξελίξεων

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ένα πρώτο check για το «πού βρισκόμαστε» εν όψει του καθοριστικού, για την πορεία της κυβέρνησης, φθινοπώρου θα κάνει σήμερα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ εντός της εβδομάδας (πιθανότατα αύριο Τρίτη) αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Ο χρόνος δεν είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος σύμμαχος του Πρωθυπουργού αφού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι τέλος του χρόνου, «πρέπει να γίνουν πολλά, αν όχι όλα» όπως παραδέχεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Σε επίπεδο κοινωνίας ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι  η κατάσταση πολύ δύσκολα θα αλλάξει με τις δόσεις της εφορίας, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας να κάνουν τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων αλλά και επιχειρήσεων ακόμη πιο δύσκολη.

Το κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση και το Μαξίμου είναι να δοθεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι οι θυσίες των πολιτών δεν πάνε χαμένες. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς και χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις η δεύτερη αξιολόγηση (εργασιακά-αποκρατικοποιήσεις), η κυβέρνηση και η χώρα να περάσουν τον δύσκολο «κάβο» του προσφυγικού και στο τέλος του χρόνου να παρθεί, από τους δανειστές μια «γενναία» απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας τα επόμενα χρόνια και φυσικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επομένων ετών.

Παράλληλα το Μαξίμου θα πρέπει να περάσει τις εσωκομματικές εξετάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (στα μέσα Οκτωβρίου) και με τον ενδεχόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης, να εκπέμψει το μήνυμα της ανανέωσης και της «εξόδου από την πολυετή κρίση». Εξίσου καθοριστικές για την κυβέρνηση θα είναι και οι εξελίξεις με τις τηλεοπτικές άδειες, διαδικασία που θα κορυφωθεί στις 30 του τρέχοντος.

Την προσεχή Πέμπτη 25 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει, ως παρατηρητής, στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών.

Στα τέλη του μήνα θα συνεδριάσει το Euroworking Group για μια πρώτη αποτίμηση των όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα και ακολούθως, στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου, θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις για την εκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση των χωρών του  Νότου, του λεγόμενου «Club Med» με τη συμμετοχή των Φ. Ολάντ, Μ. Ρέντσι, Α. Κόστα, Ν. Αναστασιάδη, του εκτελούντος χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Ν. Ραχόι και του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζ. Μουσκάτ.

Την επόμενη ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ με το θεσμό να κλείνει 90 χρόνια ζωής, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Από τις 19 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά πέρυσι. Εκεί ο κ. Τσίπρας θα συμπροεδρεύσει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στη Διάσκεψη για το προσφυγικό που διοργανώνει ο οικοδεσπότης Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, λόγω του μείζονα ρόλου που διαδραματίζουν οι δύο χώρες στην διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Την επόμενη ημέρα, στις 20 Σεπτεμβρίου, θα παραστεί στη Διάσκεψη για το προσφυγικό που διοργανώνει ο Μπάρακ Ομπάμα, ενώ θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Παρασκηνιακά, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα «τσεκάρει» για μία ακόμη φορά τις προθέσεις του αμερικανικού παράγοντα στο κρίσιμο ζήτημα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μάλιστα το Μαξίμου αποδίδει εξαιρετική σημασία στην ατζέντα των άτυπων συναντήσεων -δεν έχουν κλείσει ακόμη- που θα έχει ο κ. Τσίπρας στην αμερικανική μεγαλούπολη μετά και το νέο γεωπολιτικό σκηνικό στην περιοχή και ειδικά στην Τουρκία και τις τεταμένες σχέσεις της γειτονικής χώρας με τις ΗΠΑ.