Skip to main content

Ετοιμασίες στα κομματικά επιτελεία εν όψει ΔΕΘ

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι ετοιμασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και στα κομματικά επιτελεία, εν όψει της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της στις 8 Σεπτεμβρίου. 

Κατά τη σύσκεψη που είχε χθες με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στον «ιδιαίτερο συμβολισμό» της φετινής ΔΕΘ, η οποία – όπως είπε – θα είναι η πρώτη μετά από οκτώ χρόνια όπου Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα παρουσιάσει «το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης».

Στην εισήγησή του ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι η μεγαλύτερη της εικοσαετίας και είναι επίσης μοναδική, αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά το τέλος των μνημονίων και τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Κατέστησε πάντως σαφές ότι η προσπάθεια της χώρας δεν ολοκληρώθηκε με την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. «Το γεγονός ότι σε τρία χρόνια διορθώσαμε παθογένειες δεκαετιών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες μεταρρυθμίσεις να γίνουν, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη» σημείωσε.

Δίνοντας το στίγμα της παρουσίας του Αλ. Τσίπρα στην ΔΕΘ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό «να κάνουν ακόμα πιο σαφές και συγκεκριμένο αυτό το νέο μεταμνημονιακό πλαίσιο και φυσικά τις πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοσθούν από εδώ και πέρα». «Σχεδιάζουμε με ορίζοντα τετραετίας και δεκαετίας θα έλεγα. Το γεγονός βέβαια ότι έχουμε εκλογές, οπωσδήποτε θα υπάρξουν αναφορές ειδικά και για το 2019, αλλά δεν περιοριζόμαστε σε αυτό» επισήμανε, προσθέτονας ότι μετά τη ΔΕΘ σειρά θα έχει ο πρoϋπολογισμός, ο οποίος θα αποσαφηνίσει την πολιτική που θα ασκηθεί μέσα στο 2019.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι «το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η αναπτυξιακή στρατηγική ως ο βασικός άξονας της πολιτικής που θα εφαρμόζεται από εδώ και πέρα» και πρόσθεσε πως από προϋπολογισμούς περικοπών, τώρα από εδώ και πέρα θα μιλάμε για «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, στοχευμένες στηρίξεις των κοινωνικά αδύνατων και του κοινωνικού κράτους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» πως στόχος της κυβέρνησης είναι η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας με προτεραιότητες «την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης με το βλέμμα στραμμένο στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τέλος μια δέσμη δράσεων για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους».

Αναφερόμενος στα προγράμματα της κυβέρνησης και της Ν.Δ., έκανε λόγο για αντιπαράθεση «δύο διαφορετικών κόσμων». Όπως υποστήριξε «από τη μια μεριά υπάρχει το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης που θέτει στο επίκεντρο την μισθωτή εργασία, την δίκαιη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οικοδόμηση ενός νέου και αποτελεσματικού κράτους, τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων, την προώθηση της καινοτομίας». Από την άλλη, πρόσθεσε, η Ν.Δ. «θεωρεί ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συντριβή της εργασίας, η παράδοση των κρατικών λειτουργιών και της κοινωνικής ασφάλισης στους ιδιώτες και η μείωση της φορολόγησης επί των κερδών».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, επισήμανε μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν θα πάει με κανένα “καλάθι” στη ΔΕΘ». Αντίθετα, όπως σημείωσε, «έχει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη για να ξεκολλήσει από το ισχνό 2%».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, η κ. Σπυράκη δήλωσε πως «όσα ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει δεν έχουν καμία σημασία» καθώς «είναι ο πρωθυπουργός των φόρων και της ανασφάλειας που απέρχεται…».

«Το πιο εντυπωσιακό που θα μπορούσε να ακουστεί είναι η πλήρης αλήθεια για τις πραγματικές ευκαιρίες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας, ερωτηθείς σε συνέντευξή του σχετικά με όσα θα πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Σχολιάζοντας τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και ερωτηθείς για το ποιοι άλλοι νόμοι της κυβέρνησης θα πρέπει να καταργηθούν με κυβέρνηση Ν.Δ., ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως «οφείλουμε να λάβουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που θα αφήσει πίσω της η κρατικίστικη αντίληψη της Αριστεράς», προσθέτοντας ότι «θα καταργηθούν άμεσα όλοι οι νόμοι που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και καλλιεργούν τις πελατειακές σχέσεις και τις κομματικές εξαρτήσεις».

naftemporiki.gr