Skip to main content

Στο πλευρό Ελλάδας – Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα τάσσονται Γερμανία και Αυστρία

Την αμέριστη στήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας επανέλαβαν για μια ακόμη φορά η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτ, μετά το πέρας της Έκτακτης Συνόδου Κορυφης, μέσω τηλεδιάσκεψης, των ηγετών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ με βασικο θέμα την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία και επιμέρους την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Α. Μέρκελ: Πλήρης αλληλεγγύη στα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου – Ανησυχία για την κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο.

 Την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, μετέφερε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.

«Εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η κατάσταση να αποκλιμακωθεί. Είναι πολύ επικίνδυνη. Εκφράσαμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «για μια ακόμη φορά παραπέμψαμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα ασχοληθούμε σε βάθος με την σχέση μας με την Τουρκία, κάτι που ασφαλώς έχει πολλές πτυχές».

Η Γερμανία, συνέχισε η Καγκελάριος, «τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων». «Αυτός ο διάλογος υπήρχε μέχρι το 2016. Από την σκοπιά μας πρέπει, ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, να ξαναρχίσει. Αλλά πρέπει ωστόσο να ανησυχεί κανείς για τις εντάσεις και θα επανέλθουμε σε βάθος τον Σεπτέμβριο», κατέληξε η Καγκελάριος.

Σ. Κουρτς: Ζητήσαμε την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη Ελλάδας – Κύπρου και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

«Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα και την Κύπρο και μία ξεκάθαρη αντίδρασή της απέναντι στην Τουρκία”, ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε σημερινές δηλώσεις του, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στην Μεσόγειο, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως “η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αποστρέφει το βλέμμα της από αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου”.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε από την ΕΕ “να καταδικάσει με κάθε δριμύτητα τις ενέργειες της Τουρκίας και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας”.

“Και εδώ δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται μόνον λόγια του αέρα. Διαφορετικά, η ΕΕ χάνει την αξιοπιστία της χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά”, διαμήνυσε με κάθε σαφήνεια ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος.

Πηγή: ΑΜΠΕ