Skip to main content

Βέλη Άγκυρας κατά Αθήνας με φόντο τους εορτασμούς στα κατεχόμενα των τουρκικών βομβαρδισμών της Τηλλυρίας

Αβάσιμους και ψευδείς ισχυρισμούς καταλογίζει στην Αθήνα η Άγκυρα απαντώντας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του την Τρίτη χαρακτήρισε πρόκληση τους εορτασμούς των Τουρκοκυπρίων για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για «αβάσιμους και ψευδείς ισχυρισμούς», σε ό,τι αφορά «την υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία ως πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη στον θαρραλέο και ευγενή αγώνα των Τουρκοκυπρίων, ενάντια στις κοινές προσπάθειες Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων, για ένωση και εθνοκάθαρση».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «για πολλά χρόνια, Ελληνοκύπριοι και Έλληνες κατέφευγαν σε κάθε μέσο διάδοσης του φόβου και υποκίνησης της βίας, με σκοπό την απομάκρυνση των Τουρκοκυπρίων από το νησί της Κύπρου, μέσα από εθνοκάθαρση».

Κατά την Άγκυρα, η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών «πιθανώς αντικατοπτρίζει μια μάταιη προσπάθεια της Αθήνας να καλύψει το αίσθημα ενοχής της για τις πράξεις της».

Περίπου 1.000 Τουρκοκύπριοι και έποικοι εκ Τουρκίας επισκέφθηκαν την Τρίτη τον κατεχόμενο θύλακα των Κοκκίνων, στην χερσόνησο της Τηλλυρίας, όπου γιόρτασαν τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με βόμβες ναπάλμ, τον Αύγουστο του 1964. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες στην περιοχή έχασαν την ζωή τους 55 Έλληνες και Κύπριοι, μεταξύ των οποίων 28 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 125 άτομα (69 στρατιώτες και 56 πολίτες).

Η διοργάνωση εορτασμών για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964 με βόμβες ναπάλμ την Τρίτη, προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ ανέφερε πως «με θλίψη καταγράφουμε τους εορτασμούς της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας και μάλιστα του ίδιου του κ. Ακιντζί, για τα 53 χρόνια από την χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας».

Το ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη.

«Όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση  και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο,  στη μνήμη των πεσόντων  και σε όλη την ανθρωπότητα», κατέληξε το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Η Τηλλυρία είναι ορεινή χερσόνησος της Κύπρου στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού ανάμεσα στον Kόλπο Χρυσοχούς και τον Kόλπο του Μόρφου. Από το 1974 μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή.

Στην περιοχή της Τηλλυρίας βρίσκεται και το χωριό των Κοκκίνων, η μόνη κατεχόμενη περιοχή η οποία είναι περίκλειστη από εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέχρι το 2003 στα Κόκκινα, τέτοια μέρα, πήγαιναν μόνο λίγοι Τουρκοκύπριοι, αφού η πρόσβαση γινόταν μόνο δια θαλάσσης. Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων η Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπει την μετάβαση με λεωφορεία μέσω του οδοφράγματος του Λιμνίτη. Την Τρίτη, πέρασαν από το οδόφραγμα 46 λεωφορεία με 841 άτομα.

Η μετάβαση οδικώς το πρωί προς τον θύλακα ήταν επεισοδιακή, λόγω της επιμονής των αρχών του ψευδοκράτους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές 75 λεωφορεία, αντί των 46 που είχε εγκρίνει η κυπριακή κυβέρνηση.

Στο θύλακα Κοκκίνων πήγε με ελικόπτερο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Σε ομιλία του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «παρά το γεγονός ότι σήμερα η “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου” δεν έχει αναγνωριστεί, είναι μια οντότητα, μια εξέλιξη, μια πραγματικότητα. Κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει αυτή την οντότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί «σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά συμμεριζόταν την προοπτική της τουρκοκυπριακής για λύση, η “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου” θα μετεξελισσόταν σε ιδρυτικό κράτος της ομόσπονδης Κύπρου».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη διάσκεψη του Κραν Μοντανά στην Ελβετία, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι στο ζήτημα των εγγυήσεων η τουρκική πλευρά τήρησε «ευέλικτη στάση» και επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία, όπως είπε, είχε τη θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις».

Κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι η παραχώρηση άδειας για τη μετάβαση Τουρκοκυπρίων και εποίκων στα Κόκκινα «αποτελεί στην ουσία ακόμα ένα επιβεβαιωτικό στοιχείο της ηττοπάθειας που την διαπνέει».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ