Skip to main content

24 Ιουλίου: Η ημέρα που ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει την ιστορία της Αγίας Σοφίας

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες σχετικά με την προσευχή που σκοπεύουν να κάνουν οι Μουσουλμάνοι αύριο στις 10:00 το πρωί στην Αγία Σοφιά, για πρώτη φορά μετά από το 1934 οπότε και με διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε Μουσείο και ανακηρύχθηκε σύμβολο Παγκόσμιας Πολιτικής Κληρονομιάς από την Ουνέσκο.

Την Πέμπτη άλλαξε και η ταμπέλα στην είσοδο του συμβόλου της Ορθοδοξίας, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν επιθεώρησε ο ίδιος προσωπικά τις τελευταίες λεπτομέρειες στο εσωτερικό  του ναού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε πως θα διορίσει τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζίνηδες. Ο ένας εκ των τριών ιμάμηδων είναι γνωστός καθηγητής Θεολογίας.

Την ίδα ώρα οι πρόβες στο εσωτερικό του ναού συνεχίζονται κανονικά, ένα 24ωρο πριν τη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Επίσης την Παρασκευή είναι θεωρητικά προγραμματισμένη και η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ούρουτς Ρέις για έρευνες υδρογονανθράκων βάσει της τουρκικής navtex  που παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στο Καστελόριζο σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας την ημέρα που συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στις 24 Ιουλίου 1923 που καθόρισε τα σύγχρονα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών.

Naftemporiki.gr