Skip to main content

Μίνι υπουργικό στο Μαξίμου: Προχωράμε με τον εκλογικό νόμο, εμείς δεν έχουμε άγχος

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συζήτηση σε τρεις άξονες έγινε σήμερα στο καθιερωμένο μίνι υπουργικό της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρώτο και σημαντικότερο κομμάτι αφορούσε τον υπό κατάθεση εκλογικό νόμο. Η εκτίμηση του Μαξίμου είναι πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το έχει το ΠΑΣΟΚ «που για λόγους τακτικισμού απορρίπτει ένα πάγιο αίτημά του όπως η απλή αναλογική».

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να απαντήσουν στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αιφνιδιασμού, αν δηλαδή η κυβέρνηση φέρει κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής προς την κατεύθυνση κυρίως όσων έχουν ζητήσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

«Προχωράμε κανονικά, συνεχίζουμε, το παιχνίδι παίζεται, θα δούμε, εμείς δεν έχουμε άγχος να αλλάξει ο εκλογικός νόμος» είναι η απάντηση στελέχους του πρωθυπουργικού γραφείου.  

Το δεύτερο σκέλος της σημερινής συζήτησης στο μίνι υπουργικό αφορούσε στη Συνταγματική Αναθεώρηση, θέμα για το οποίο εκτιμήθηκε πως έχει έρθει η ώρα να κοινοποιηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και να «ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας».

Το τρίτο και πιο σοβαρό θέμα της σημερινής σύσκεψης ήταν το λεγόμενο κοινωνικό, ζήτημα για το οποίο αποφασίσθηκε το επόμενο διάστημα να λάβει χώρα μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να συζητηθούν-κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις.

Παράλληλα, έγινε μια ενημέρωση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και εκτιμήθηκε ότι η όλη διαδικασία προχωρά κανονικά.

Συζητήθηκαν επίσης τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το προσεχές διάστημα στη Βουλή μεταξύ αυτών και ένα πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμένου, το οποίο κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «πολύ ενδιαφέρον».

Τέλος, κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν κυρίως τα δημοσιονομικά Πορτογαλίας και Ισπανίας, ενώ στο Ecofin της Τρίτης θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των ιταλικών τραπεζών.