Skip to main content

Βενεζουέλα: «Βαθύ το αποτύπωμα της καταστροφής» – Πάνω από 1.450 οι νεκροί, περισσότεροι από 500 μετασεισμοί, 12.000 εκτοπισμένοι

MIGUEL MEDINA/Pool via REUTERS

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ πάνω από 12.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Την ιδιαίτερα σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βενεζουέλα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 24ης Ιουνίου περιέγραψε ο Συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη χώρα, Τζιανλούκα Ραμπόλα ντελ Τινάρντο.

Όπως δήλωσε από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.450, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ πάνω από 12.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Περισσότεροι από 500 μετασεισμοί

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς, μεγέθους 7,2 και 7,5 Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 500 μετασεισμοί, ενώ τουλάχιστον επτά πολιτείες έχουν πληγεί.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στις περιοχές Λα Γουάιρα και Καράκας, με τον απολογισμό των θυμάτων να παραμένει προσωρινός, καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Καταστροφές σε χιλιάδες κτίρια και νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερες από 2.500 κατασκευές έχουν υποστεί ζημιές, ανάμεσά τους τουλάχιστον 38 νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες υποδομές.

«Ολόκληρες κοινότητες έχουν πληγεί», ανέφερε ο Ραμπόλα, σημειώνοντας ότι οι καταστροφές επηρεάζουν κατοικίες, δημόσιες υπηρεσίες και βασικά δίκτυα.

Παρότι, όπως είπε, το πιο κρίσιμο χρονικό παράθυρο για τον εντοπισμό επιζώντων έχει πλέον παρέλθει, οι διασώστες εξακολουθούν να εργάζονται αδιάκοπα αναζητώντας εγκλωβισμένους.

Διεθνής επιχείρηση διάσωσης από 27 χώρες

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συντονίζει την επιχείρηση αντιμετώπισης της καταστροφής, με τη συνδρομή ισχυρής διεθνούς δύναμης.

Στις πληγείσες περιοχές έχουν αναπτυχθεί ομάδες έρευνας και διάσωσης από 27 χώρες, συνολικά 49 διεθνείς αποστολές, εκ των οποίων οι 44 είναι εξειδικευμένες ομάδες USAR.

Περίπου 2.200 διασώστες και περισσότεροι από 160 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις υπό τον συντονισμό της INSARAG, ενώ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) και ομάδες UNDAC υποστηρίζουν τον συντονισμό των επιχειρήσεων και την αποτίμηση των αναγκών.

Spanish Military Emergency Unit/Handout via REUTERS

Η ανθρωπιστική βοήθεια περνά στη δεύτερη φάση

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις διάσωσης, οι διεθνείς οργανισμοί ενισχύουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, με προτεραιότητα στην επείγουσα ιατρική περίθαλψη, τη στέγαση, την παροχή πόσιμου νερού και την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών.

Στην περιοχή της Λα Γουάιρα δημιουργούνται τρεις μεγάλοι επιχειρησιακοί κόμβοι, από τους οποίους θα διανέμονται τρόφιμα, υγειονομικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες.

«Ο ανθρώπινος πόνος ξεπερνά τους αριθμούς»

Ο Τζιανλούκα Ραμπόλα, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, χαρακτήρισε το μέγεθος της καταστροφής «βαθύ».

«Ολόκληρες γειτονιές έχουν καταστραφεί. Παντού βλέπει κανείς κατεστραμμένα σπίτια, διακοπές στις βασικές υπηρεσίες και κοινότητες που προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους», ανέφερε.

Όπως είπε, πίσω από τα στατιστικά στοιχεία βρίσκονται οικογένειες που αναζητούν αγνοούμενους, άνθρωποι που έχασαν τα πάντα και κοινότητες που παλεύουν να διαχειριστούν το σοκ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξήρε, τέλος, τη συνεργασία των εθνικών αρχών, των διεθνών διασωστικών αποστολών, των οργανώσεων αρωγής και των τοπικών κοινοτήτων, τονίζοντας ότι η επόμενη μεγάλη πρόκληση θα είναι η κάλυψη των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών και η μακροπρόθεσμη στήριξη των σεισμόπληκτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.