Skip to main content

Νέες κρίσιμες επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών προτάσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος της φορολογίας κάτι που φαίνεται να εγείρει εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, το πρακτορείο ΜΝΙ ανέφερε χθες ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται σε μία σειρά προτεινόμενων μέτρων, όπως η αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ, αλλά και τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.

«Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ επί της ελληνικής συμφωνίας» είπε ο αξιωματούχος και επανέλαβε ότι το ΔΝΤ απορρίπτει την εμμονή στην επιβολή νέων φόρων και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις των δημοσίων δαπανών.

Στόχος είναι να ξεπεραστούν οι διαφορές πριν από το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 20:00, προκειμένου να γίνουν οι τελικές διατυπώσεις στη συμφωνία, ώστε αύριο -κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης- η διαπραγμάτευση να κλείσει οριστικά. 

Στις Βρυξέλλες παραμένουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, πρωτίστως το ελληνικό, θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Πριν φθάσει στη Βουλή, η συμφωνία θα συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία, την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.