Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν- Ρώσικη ρουλέτα σε βάρος της κοινωνίας

«Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν. Δεν αλλάζει καν το εγκληματικό πρωτόκολλο 50+1, που επιστήμονες της Επιτροπής καταγγέλλουν πως αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και όχι εισήγησή τους και το οποίο δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση παίζει ρώσικη ρουλέτα με ανοσία αγέλης σε βάρος της κοινωνίας. 

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι:

«Σε 3,5 μήνες λειτουργίας των σχολείων είχαμε πάνω από 100.000 κρούσματα σε μαθητές. Μόλις χθες – και με κλειστά σχολεία – σχεδόν 8.000 από τα 50.000 κρούσματα ήταν σε παιδιά που μεταφέρουν τον ιό στους γονείς και τους παππούδες μέσα στα σπίτια. Με αυτά τα δεδομένα και με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Ο» να επελαύνει, η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν. Δεν αλλάζει καν το εγκληματικό πρωτόκολλο 50+1, που επιστήμονες της Επιτροπής καταγγέλλουν πως αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και όχι εισήγησή τους και το οποίο δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μαζί με επιστήμονες έχει καταθέσει εγκαίρως δέσμη μέτρων για το ασφαλέστερο δυνατό άνοιγμα των σχολείων, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τα απορρίπτει όλα αλαζονικά και οδηγεί όχι μόνο τα σχολεία αλλά ολόκληρη την κοινωνία σε ανεξέλεγκτη διασπορά, την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση εδώ και 3 μήνες και η χώρα με πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ απωλειών αναλογικά με τον πληθυσμό της», συμπληρώνει και ρωτά για ακόμη μια φορά: 

  • Γιατί αρνείστε την αλλαγή του πρωτοκόλλου 50+1 και να διακόπτεται η λειτουργία ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα για όσες μέρες καθορίσει η Επιτροπή του ΕΟΔΥ, μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές κατόπιν δωρεάν συνταγογραφημένων μοριακών test, ώστε να σπάσει η αλυσίδα της μεταδοτικότητας και να μην μεταφέρεται ο ιός στα σπίτια που οι μεγαλύτεροι μπορεί να νοσήσουν βαριά;
  • Γιατί αρνείστε επιτέλους μετά από δύο χρόνια πανδημίας το σπάσιμο τμημάτων και την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε να γίνονται μαθήματα με maximum 15 μαθητές ανά τάξη;
  • Γιατί αρνείστε την κατάργηση των συγχωνεύσεων τμημάτων, που οδηγούν σε τάξεις 28-29 μαθητών εν μέσω πανδημίας;
  • Γιατί αρνείστε την συνταγογράφηση PCR test για όλο τον πληθυσμό και για τους μαθητές όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εξωθείτε σε δυσβάσταχτη επιβάρυνση και ατελείωτες ουρές τις οικογένειες των μαθητών;
  • Γιατί αρνείστε την άδεια ειδικού σκοπού για όσους εκπαιδευτικούς έχουν υποκείμενα νοσήματα και την αιτηθούν;
  • Γιατί αρνείστε την προμήθεια από τους Δήμους και χορήγηση δωρεάν των ειδικών μασκών για την προστασία από την “Ο” σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ βλέπετε ότι η κερδοσκοπία και με τις κατάλληλες μάσκες οργιάζει;». 

«Το άνοιγμα των σχολείων όπως ακριβώς έκλεισαν, με απόφαση Μητσοτάκη – Κεραμέως,  αποτελεί απόφαση για ανοσία της αγέλης και συνιστά έγκλημα κατά της κοινωνίας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Όλγα Γεροβασίλη: Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η ανεξέλεγκτη διασπορά της νόσου

«Η λογική λέει ότι δεν γίνεται με 50.000 κρούσματα να ανοίγουν τα σχολεία» δήλωσε σε συνέντευξή της, η  βουλευτής Άρτας και Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Το άνοιγμα των σχολείων προεξοφλήθηκε τη Δευτέρα στο Μαξίμου και ανακοινώθηκε την Τρίτη μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής-Πρόκειται για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η ανεξέλεγκτη διασπορά της νόσου»>

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «Οι εισηγήσεις των επιστημόνων δεν είναι αυτές. Αυτές είναι οι εισηγήσεις της κυβέρνησης η οποία δεν δέχτηκε έστω και για μία εβδομάδα παράταση προκειμένου να μείνουν ανοιχτά και τα σχολεία αλλά και τα νοσοκομεία.  Πρώτον, πάρα πολλοί επιστήμονες μίλησαν δημοσίως. Δεύτερον η απόφαση για τα ανοιχτά σχολεία διέρρευσε μία μέρα πριν συνεδριάσει η επιτροπή. Προεξοφλήθηκε στο Μαξίμου τη Δευτέρα και ανακοινώθηκε την Τρίτη μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής».

Ως στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε το να παραμείνουν ανοιχτά και τα σχολεία και τα νοσοκομεία, ενώ, όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης η ανεξέλεγκτη διασπορά της νόσου.

«Η αδιαμφισβήτητη πρόθεση όλων μας είναι να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Πώς όμως; Η κυβέρνηση διατηρεί το απαράδεκτο πρωτόκολλο του 50+1 για να κλείσει ένα τμήμα. Προσέθεσαν ακόμη και 1 ακόμη σελφ τεστ (με τον γνωστό σε όλους βαθμό αξιοπιστίας που έχει αυτό το διαγνωστικό εργαλείο) και προχώρησαν στο άνοιγμα», δήλωσε.

«Ας πουν ανοιχτά: Δεν έχουμε πλέον χρήματα, δε θέλουμε να πληρώσουμε, δε μπορούμε να στηρίξουμε πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης και πλατφόρμες τηλεργασίας δε μπορούμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Ας αποδείξει η κυβέρνηση ότι μπορεί και να προστατεύσει τους πολίτες και να στηρίξει τις μμε επιχειρήσεις τις οποίες πριν τις γιορτές διαβεβαίωνε ότι θα λειτουργήσουν απρόσκοπτα και κατόπιν τις έκλεισε και έμειναν με τις προμήθειες στα κρύα του λουτρού! Άραγε έχει χρήματα και δεν θέλει να τα δώσει;», συμπλήρωσε.

Τέλος, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε πρόταση 10 μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά όπως είπε, «Λοιδωρήθηκαν όλα. Σε ποια βάση; Της επιστημονικής εγκυρότητας ή της πολιτικής τους αδιαλλαξίας;».

«Συνειδητά τα σχολεία γίνονται εστίες υπερμετάδοσης της νόσου από την κυβέρνηση. Είναι απολύτως υπεύθυνη και θα απολογηθεί.   Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε  πρόταση 10 μέτρων με πρώτο την αλλαγή του πρωτοκόλλου 50+1  νοσούντων για τη διακοπή λειτουργίας ενός τμήματος. Κανένα μέτρο δεν εισακούστηκε! Σε ποια βάση; Επιστημονικής εγκυρότητας  ή της πολιτικής τους αδιαλλαξίας;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση, τέλος, που τέθηκε για τις δημοσκοπήσεις η κ. Γεροβασίλη ανέφερε τα εξής: «Η συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις δεν είναι της παρούσης. Παρότι η  αγωνία της κυβέρνησης να εμφανίζεται επικοινωνιακά ισχυρή είναι απολύτως ερμηνεύσιμη Σε κάθε περίπτωση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν την κατάρρευση της αξιοπιστίας κυβέρνησης σε όλα τα μεγάλα ζητήματα είτε στη διαχείριση της πανδημίας είτε στην οικονομία είτε της ασφάλειας.  Όμως το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή είναι ότι κορυφώνεται η αγωνία της κοινωνίας την οποία πλέον διαπερνά πολυεπίπεδη ανασφάλεια».

Ν. Ηλιόπουλος: Άμεση κατάργηση του εγκληματικού πρωτοκόλλου του 50%+1- Τα σχολεία δεν είναι..parking

«Το εγκληματικό πρωτόκολλο του 50%+1 στα σχολεία πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να αποφύγουμε την λογική ότι “με την όμικρον όλα θα πάνε καλά”», σημείωσε και εξήγησε: «στη Γαλλία τις τελευταίες 15 μέρες η πίεση στο σύστημα υγείας έχει υπερδιπλασιαστεί, από τις 4.500 νοσηλείες τη βδομάδα, ξεπέρασαν τις 11.000». «Όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο περισσότερο κυκλοφορήσει η όμικρον, άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο, ενώ υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος και για νέες επιθετικές μεταλλάξεις», υπογράμμισε. 

Αναφερθείς στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι «πρέπει εδώ και τώρα να αλλάξει το εγκληματικό πρωτόκολλο του 50%+1, ένα πρωτόκολλο που όπως έχουν πει ακόμα και μέλη της επιστημονικής επιτροπής, δεν έχει καμία επιδημιολογική λογική». «Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μετατρέπει τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης και μεταφέρει τα κρούσματα στην κοινότητα». 

«Με αυτόν τον τρόπο που ανοίγει τα σχολεία η κυβέρνηση, με μαθηματική ακρίβεια τα πράγματα θα πάνε χειρότερα», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν είναι parkingαπλά για να τοποθετήσουμε τα παιδιά», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται να ακολουθήσουμε πρωτόκολλα άλλων χωρών που πηγαίνουν καλύτερα από εμάς». «Στο πρώτο κρούσμα πρέπει να κλείνει η τάξη και τα παιδιά να επιστρέφουν μετά από μοριακό τεστ», εξήγησε και πρόσθεσε: «πρέπει να μειωθούν οι μαθητές στα τμήματα και όπου δεν υπάρχουν αίθουσες, ειδικά στα γυμνάσια και λύκεια, μπορούμε να πάμε στο σύστημα πρωί-απόγευμα». «Αυτό είναι κυρίως θέμα αριθμού εκπαιδευτικών και των απαραίτητων προσλήψεων», είπε.

Ακόμα, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης, επισήμανε ότι «ακόμα και στο μέτρο της τηλεργασίας –το οποίο εμείς έχουμε προτείνει ήδη από το Νοέμβρη- η κυβέρνηση δεν προχώρησε ουσιαστικά, αρκείται απλά στο να βάλει “ταβάνι” το 60%».

Κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας ενός ψεύτικου κλίματος αισιοδοξίας, υπογράμμισε με νόημα: «αισιόδοξος μπορείς να είσαι μόνο αν έχεις προετοιμαστεί, όχι όταν περιορίζεσαι στο να χτυπάς ξύλο και να φτύνεις τον κόρφο σου». «Πέρσι μπήκαμε στη χρονιά με φράσεις όπως “το τελευταίο μίλι”, ενώ η κυβέρνηση έχει “σφυρίξει” το τέλος της πανδημίας τέσσερις φορές. Τελικά το τελευταίο μίλι άφησε πίσω του 15.952 απώλειες», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «φτάσαμε η χώρα να είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους».

Η Ελλάδα το 2020 είχε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη με ευθύνη Μητσοτάκη 

Όσον αφορά την οικονομία, επισήμανε ότι «η Ελλάδα το 2020 είχε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και για αυτό δεν μπορεί παρά να έχει ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη». «Το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζεται η επαναφορά ενός μέρους της 13ης σύνταξης, μία μόνιμη δαπάνη 800 εκ. ευρώ. Η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και το κατήργησε. Στους τελευταίους τρεις προϋπολογισμούς, το ’20, το ’21 και το ’22, 2,4 δισ. θα είχαν πάει στους συνταξιούχους και η ΝΔ ένα τέτοιο ποσό τώρα το δίνει για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για εκλογές, σημείωσε: «εμείς λέμε ότι χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση δεν τα έχει πάει καλά στη διαχείριση της πανδημίας αλλά γιατί πλέον συνειδητά αρνείται να ακούσει τους επιστήμονες και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής».

«Η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα αύξηση του κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις και ένα σχέδιο διαγραφής – ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους τη πανδημίας. Από την πλευρά μας, είμαστε διατεθειμένοι να συνομιλήσουμε με κάθε προοδευτική δύναμη που μπαίνει στη συζήτηση για ένα τέτοιο συγκεκριμένο πρόγραμμα», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.