Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση εισέρχεται το νέο νομοσχέδιο Κεφαλογιάννη, με τίτλο «Ενεργή Μάχη», την Πέμπτη (19/02).
Ενώ, σήμερα στις 17:00, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα μιλήσει στη συνεδρίαση για την κατ άρθρων συζήτηση επί του Νομοσχεδίου, στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Η Ελλάδα μπαίνει μπροστά στην πρόληψη καταστροφών, καθώς με το νέο νομοσχέδιο Κεφαλογιάννη, θεσμοθετείται Νέο Δόγμα για την Πολιτική Προστασία.
Πρόκειται για ολιστική μεταρρύθμιση, σε μια περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά από ακραία φυσικά φαινόμενα, που αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτική Προστασία αντιμετωπίζει τα εν λόγω φαινόμενα.
Όπως έχει τονίσει ο ΥΠΚΚΠΠ, η πολιτική προστασία πρέπει να πάψει να λειτουργεί με το παρωχημένο «αντιδρούμε μετά το συμβάν» μοντέλο και να στραφεί στην ενεργητική πρόληψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται πριν το φαινόμενο — όχι εκ των υστέρων, ώστε να σώζονται ζωές και να μειώνονται οι καταστροφές.
Οι βασικοί άξονες μιας νέας «αρχιτεκτονικής» Πολιτικής Προστασίας
Το νομοσχέδιο, δεν αποτελεί μια αποσπασματική τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά μια συνολική θεσμική αναδιάταξη με διακριτούς μεταρρυθμιστικούς άξονες.
Αφετηρία αποτέλεσε η διαπίστωση ότι μετά την εφαρμογή του νόμου 4662/2020 – με τον οποίο συγκροτήθηκε ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας – αναδείχθηκαν στην πράξη αρρυθμίες και θεσμικά κενά, κυρίως στο πεδίο της πρόληψης και του επιχειρησιακού συντονισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η «Ενεργή Μάχη» επιχειρεί να καλύψει αυτά τα κενά, να «απαντήσει» σε ζητήματα, μεταφέροντας το κέντρο βάρους από την αντίδραση στην οργανωμένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόληψη.
Αναλυτικά οι άξονες:
Ενίσχυση επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος
Οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι είναι στην ουσία η οργανωτική αναδιάρθρωση και η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος και γενικότερα του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.
Παράλληλα, σημαντικός μεταρρυθμιστικός στόχος στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας, είναι να αντλούνται συμπεράσματα από τις φυσικές καταστροφές εν όψει και της επόμενης αντιπυρικής περιόδου.
Αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης
Όπως έχει γράψει η «Ν», προβλέπεται η αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Στην ουσία, μετασχηματίζεται η επιχειρησιακή γνώση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτιστικής Προστασίας σε μία λογική όπου πρακτικά η Πυροσβεστική Ακαδημία θα γίνει ένα ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Θα δίνεται, παράλληλα, η δυνατότητα πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, δηλαδή μεταπτυχιακού και διδακτορικού, όπως επίσης συστήνεται ΕΛΚΕ. Δηλαδή ένας λογαριασμός για την έρευνα στην Πυροσβεστική Ακαδημία.
Η Σχολή Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών είναι κάτι αντίστοιχο με την ΣΕΘΑ (Σχολή Εθνικής Άμυνας) για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως για να ανελιχθεί κάποιος ως ανώτατος αξιωματικός, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει περάσει τη Σχολή Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης. Ενώ, όσον αφορά το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος και την πιστοποίηση εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος, θα υπάρχει μία αναβάθμιση όσον αφορά το περιεχόμενο σπουδών τους.
Πρόγνωση πλημμυρικού κινδύνου
Ταυτόχρονα, δεν υπήρχε ένα θεσμικό όργανο όπου στην ουσία θα έκανε πρόγνωση πλημμυρικού κινδύνου, τόνισε ο Γ. Κεφαλογιάννης προσθέτοντας ότι «υπάρχει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, στο πλαίσιο της οποίας μαζί με κάποιους επιστήμονες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο όργανο, γίνονται συζητήσεις και λαμβάνονται αποφάσεις όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα. Όμως στην ουσία δεν υπήρχε θεσμοθετημένο όργανο το οποίο, πέραν από τις καταστροφές και τις προγνώσεις για τις πυρκαγιές, μπορούσε να αντιμετωπίσει τον πλημμυρικό κίνδυνο».
Έτσι με το νέο νομοσχέδιο, ιδρύεται η Επιτροπή Εκτίμησης Πλημμυρικού Κινδύνου, η οποία θα αποτελεί μέρος της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου μαζί με τις πυρκαγιές.
Δημιουργία 13 μικρών ΕΣΚΕΔΙΚ
Όσον αφορά την επιχειρησιακή λειτουργία, δημιουργούνται 13 Περιφερειακά Κέντρα Συμβάντων.
Στην ουσία πρόκειται για 13 μικρά ΕΣΚΕΔΙΚ στην έδρα κάθε Περιφέρειας της χώρας, συνδεδεμένα με το κεντρικό ΕΣΚΕΔΙΚ που βρίσκεται στο ΥΠΚΚΠΠ. Αυτά θα δίνουν τη δυνατότητα, μίας επιχειρησιακής εικόνας για κάθε συμβάν που θα υπάρχει στην επικράτεια, με συγκεκριμένη κατεύθυνση και θα θεσμοθετείται το Tactical Command Element, δηλαδή το τακτικό στοιχείο διοίκησης.
Μητρώο επικοινωνίας
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής επικοινωνίας, θα υπάρχει ένα μητρώο όπου θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία επικοινωνίας, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και θα υπάρχει από πριν μια καταγραφή των κρίσιμων υποδομών, Δήμων και Περιφερειών, οι οποίοι θα βάζουν μια προτεραιότητα όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές για να γνωρίζεται τι θα πρέπει να προστατευθεί κατά προτεραιότητα όταν θα ξεσπάσει το κρίσιμο φαινόμενο.
Η μετεωρολογία ενεργά στη διαχείριση περιστατικών
Μια μεγάλη νέα ιδέα, η οποία γίνεται πραγματικότητα, είναι στην ουσία η ενεργή, πλέον, ένταξη της μετεωρολογίας μέσα στη διαχείριση των περιστατικών.
Δηλαδή, θα ιδρυθεί στο ΕΣΚΕΔΙΚ μια 7η μονάδα στην οποία πυρομετεωρολόγοι θα είναι μέρος της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα δίνουν, στην ουσία, σε real time χρόνο τις πληροφορίες που είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση ,κυρίως, των δασικών πυρκαγιών.
Επιπρόσθετα, θα καθιερωθεί η ειδικότητα της μετεωρολογίας πεδίου. Δηλαδή, Πυροσβέστες – μετεωρολόγοι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν την ειδικότητα και βάσει του θεσμικού πλαισίου δεν μπορούν να βρίσκονται στο πεδίο. Δηλαδή, ο διοικητής δεν μπορεί να πάρει τον πυροσβέστη – μετεωρολόγο εκείνη τη στιγμή να τον έχει επί του πεδίου για να αντιμετωπίζει τα γεγονότα. Πλέον, θα δίνεται η δυνατότητα να μπορεί να έχει την γνώση που χρειάζεται και ο επιχειρησιακός διοικητής, για να αντιμετωπίζει τα περιστατικά αυτά.
Δεκαετές στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης δασικών πυρκαγιών
Στον δεύτερο άξονα του νομοσχεδίου θεσπίζεται, πλέον, ένα δεκαετές στρατηγικό σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, το οποίο θα εγκρίνεται και από το ΚΥΣΕΑ.
Άρα, θα γνωρίζει πλέον το κράτος για τα επόμενα δέκα χρόνια ποιο είναι το στρατηγικό του σχέδιο, το οποίο βεβαίως θα εξειδικεύεται ανά Δήμο και ανά Περιφέρεια όπου θα υπάρχει συγκεκριμένη στοχοθεσία και K.P.Is για την αξιολόγηση της προόδου. Παράλληλα καθιερώνεται υποχρεωτικότητα στα τοπικά σχέδια πρόληψης σε κάθε Δήμο.
Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού
Την ίδια στιγμή η ΔΑΕΕ, δηλαδή η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μετατρέπεται σε μια κεντρική και εξειδικευμένη μονάδα διερεύνησης των εμπρησμών και ταυτόχρονα συστήνονται 35 ανακριτικά κλιμάκια σε όλη τη χώρα, τα οποία θα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα τη διερεύνηση των περιστατικών με στόχο την επιτάχυνση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης.
Επίσης, θα υπάρξει πιστοποίηση των εμπειρογνωμόνων, εκείνων οι οποίοι ασχολούνται με τη διερεύνηση των αιτιών πυρκαγιών. Ουσιαστικά θα υπάρχει μία συγκεκριμένη μεθοδολογία, μέσα από την Πυροσβεστική. Δηλαδή, θα υπάρχουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά έτσι ώστε όποιοι είναι εμπειρογνώμονες να χρησιμοποιούνται ακόμα και σε περιπτώσεις δικαστικών υποθέσεων και θα υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη και πιστοποιημένη μεθοδολογία, έτσι ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για την εγκυρότητα του καθενός.
Αναδιάρθρωση και ψηφιακή αποτύπωση των σχεδίων πρόληψης
Όσον αφορά την εθνική βάση δεδομένων, θα υπάρξει μία αναδιάρθρωση και ψηφιακή αποτύπωση των σχεδίων πρόληψης. Διότι μέσω της ψηφιακής αποτύπωσης θα μπορεί ο κάθε πολίτης να μπαίνει στον Δήμο του και να βλέπει ποιο είναι το σχέδιο που έχει κάνει ο Δήμος για την πρόληψη. Δηλαδή που θα βρίσκονται οι κρουνοί, που θα πρέπει να κινηθεί ο πολίτης όταν θα ξεσπάσει το περιστατικό και θα μπορεί, ενδεχομένως, να προσθέτει παρατηρήσεις, έτσι ώστε να ενισχύονται τα σχεδία. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει μία διαδραστικότητα από τον κάθε πολίτη, προκειμένου να παρέχει και εκείνος την πολύτιμη γνώση του, καθώς γνωρίζει καλύτερα ακόμα και από εξειδικευμένους επιστήμονες, το πεδίο.
Θεσπίζεται για πρώτη φορά η προδιαγεγραμμένη καύση
Στο νέο νομοσχέδιο θεσπίζεται για πρώτη φορά η προδιαγεγραμμένη καύση, ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σε Πορτογαλία και Ισπανία.
Στην ουσία πρόκειται για την πυρκαγιά πριν την πυρκαγιά. Αυτό σημαίνει πως σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η προδιαγεγραμμένη καύση, κυρίως στο υπόστρωμα της βιομάζας σε κάποια κρίσιμα οικοσυστήματα, έτσι ώστε όταν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, να μην υπάρχει καύσιμη ύλη στο έδαφος.
Η ελεγχόμενη βόσκηση
Με το σύστημα της ελεγχόμενης βόσκησης δίνεται η δυνατότητα, σε όποιο Δήμο το επιθυμεί σε συνεργασία με κάποιους παραγωγούς να παραχωρεί εκτάσεις, προκειμένου να υπάρχει ελεγχόμενη βόσκηση. Ωστόσο τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης τα εκπονεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρέχει απλώς το συγκεκριμένο εργαλείο.
Για παράδειγμα, κάποια βοοειδή ακόμα και κάποια αμνοερίφια να μπορούν να χρησιμοποιούνται ως φυσικές χορτοκοπτικές μηχανές και με αυτόν τον τρόπο να καθαρίζονται μια σειρά από περιοχές, που υπάρχει μία κρίσιμη βιομάζα.
Χρήση αντιπύρ
Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο είναι το αντιπύρ, το οποίο αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται μόνο ως μέσο αυτοπροστασίας των πυροσβεστών. Δηλαδή όταν ένας πυροσβέστης βλέπει ότι έρχεται μία πυρκαγιά κατά πάνω του, έχει το δικαίωμα να βάλει κάποιο πυρ για να προστατευτεί. Πλέον όμως θα το χρησιμοποιούμε θεσμοθετημένα και ως μέσο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Για παράδειγμα, αν βλέπουμε ότι μία πυρκαγιά ξεφεύγει και δεν μπορούμε με κάποιον άλλον τρόπο να την αντιμετωπίσουμε, θα μπαίνει μία γραμμή αντιπύρ σε συγκεκριμένο σημείο, σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να μην έχουμε επέκταση σε κρίσιμα οικοσυστήματα.
Μητρώο Επικουρικών Δυνάμεων
Σε ό,τι αφορά τον εθελοντισμό, θα καθιερώνεται Μητρώο Επικουρικών Δυνάμεων.
Σε πολλές περιοχές υπάρχουν ιδιώτες, υπάρχουν μηχανήματα και γενικά πόροι, οι οποίοι θα μπορούσαν να ήταν πολύ χρήσιμοι για την μάχη, πέρα από τους πόρους των Δήμων και της Περιφέρειας. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε γνώση των πόρων αυτών. Έτσι, ιδρύεται ένα Μητρώο Επικουρικών Δυνάμεων, όπου μπορεί κάποιος να πει ότι εγώ ως ιδιώτης διαθέτω ένα μηχάνημα έργου και θέλω να βοηθήσω στην προσπάθεια, εφόσον υπάρξει κάποια πυρκαγιά στην περιοχή μου. Στην ουσία ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε θέση να γνωρίζει που υπάρχουν αυτά τα μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό, πέραν των εθελοντών της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών πυροσβεστών, έτσι ώστε να γνωρίζει ποιος μπορεί να προσφέρει οτιδήποτε από τους πολίτες σε μία περιοχή, όταν θα ξεσπάσει το περιστατικό.
Οικονομική ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων
Επιπλέον, υπάρχει θεσμοθετημένη οικονομική ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων. Θυμίζω ότι στον προϋπολογισμό υπήρξε πρόβλεψη για ένα κονδύλιο 300.000 ευρώ, το οποίο τώρα αυξάνεται στις 500.000 ευρώ για τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μία ενίσχυση μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ, για την κάλυψη πάγιων εξόδων τους, κυρίως σε καύσιμα και κάποια διόδια, ανάλογα με τον αριθμό των οργανώσεων, που θα είναι καταγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Πολιτικής Προστασίας.
Απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας οχήματα εθελοντικών οργανώσεων
Ήδη τον Δεκέμβριο σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών πέρασε διάταξη, που στην ουσία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας τα οχήματα εθελοντικών οργανώσεων, όπως και από τα τέλη ταξινόμησης για τα νέα τους οχήματα. Άρα και με αυτό το μέτρο ενισχύεται περισσότερο η οικονομική αυτοτέλεια και αυτονομία των εθελοντικών οργανώσεων.
Ταυτόχρονα καλύπτεται ένα πάγιο αίτημά τους, η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 65. Όπως επίσης και την πανελλαδική αξιοποίηση της προσφοράς τους. Μέχρι τώρα, ένας εθελοντής πυροσβέστης, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στην Κοζάνη και για κάποιο λόγο βρίσκεται στην Ρόδο για διακοπές, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν θα ξεσπάσει ένα περιστατικό στην Ρόδο. Πλέον όμως του δίνεται η δυνατότητα, εφόσον βρίσκεται σε άλλη περιοχή πέραν εκείνης της οποίας είναι εγγεγραμμένος, να μπορεί να προσφέρει την υπηρεσία του, εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί.
Τέλος, όπως επεσήμανε προ ημερών ο Γ. Κεφαλογιάννης, υπάρχει μια συζήτηση όσον αφορά την καταβολή αμοιβής στους εργαζομένους εθελοντές της πολιτικής προστασίας του δημόσιου τομέα. Αυτή τη στιγμή εάν κάποιος εθελοντής θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του βάζει μία άδεια. Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι κατά πόσο μπορεί να υπάρξει καταβολή αμοιβής ούτως ώστε να μη χάνει το ημερομίσθιό του εκείνης της ημέρας και για να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












