Skip to main content

Ο Απ. Τζιτζικώστας λύνει τα προβλήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ΕΕ- Τι θα γίνει με τα ταξί στην Ελλάδα

EPA/OLIVIER HOSLET

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να συνεχίσει να χάνει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία», κατέστησε σαφές ο Ελληνας Επίτροπος

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Σημαντική ανάσα στα προβλήματα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας δίνει ο Ελληνας Επίτρόπος  Μεταφορών, Απόστολος Τζιτζικώστας, αποφασίζοντας να αρθεί η απαγόρευση από το 2035 των κινητήρων εσωτερικής καύσης, που είχε αποφασίσει η Κομισιόν.

«Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις τεχνολογίες», τόνισε ο Ελληνας Επίτροπος σε συνέντευξή του στην γερμανική Handelsblatt, ερωτηθείς αν η ΕΕ θα επιτρέψει όχι μόνο τα υβριδικά αυτοκίνητα αλλά και τους συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, μετά το 2035.

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε ζητήσει με επιστολή του του προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λάβει υπόψη τους «εξαιρετικά αποδοτικούς κινητήρες καύσης στην αναθεώρηση των ορίων εκπομπών από το 2035 και μετά.

«Η επιστολή του Καγκελάριου Μερτς έτυχε θερμής υποδοχής», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή θα συμπεριλάβει όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις στον νέο κανονισμό – «συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των καυσίμων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών και των προηγμένων βιοκαυσίμων».

«Να μην θέσουμε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι αυτό είναι σημαντικό για να καταστεί δυνατή μια «οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη» μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερα συστήματα κίνησης.  Δύο άλλοι αξιωματούχοι της Επιτροπής επιβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να επιτρέψουν τους παραδοσιακούς κινητήρες καύσης, εφόσον τροφοδοτούνται με βιοκαύσιμα ή ηλεκτρονικά καύσιμα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά μας ,βοηθώντας παράλληλα την ευρωπαϊκή βιομηχανία να διατηρήσει το τεχνολογικό της προβάδισμα», δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος. «Θέλουμε να επιμείνουμε στους στόχους μας, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις…Γι’ αυτό εξετάζουμε επίσης πώς μπορούμε να ενισχύσουμε καλύτερα την αλυσίδα αξίας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας – για παράδειγμα, μέσω στοχευμένων κριτηρίων προτίμησης της ΕΕ», πρόσθεσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Χριστουγεννιάτικο δώρο

Η ΕΕ υποτίθεται ότι θα απαγόρευε την ταξινόμηση νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν CO2 από το 2035 και μετά. Αντιμέτωπη όμως με τον αυξημένο ανταγωνισμό των κινεζικών αυτοκινήτων και τα προβλήματα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, η Κομισιόν είχε βέβαια εκδηλώσει την προθυμία της να συζητήσει τη χαλάρωση της προθεσμίας.

«Γνωρίζετε τη γνώμη μου για το τεχνολογικό άνοιγμα. Και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, πάντα πεπεισμένοι ότι έχουμε τους στόχους μας, αλλά και ότι πρέπει να δώσουμε στις εταιρείες μας ευκαιρίες να προσαρμοστούν», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.  «Η Ευρώπη δεν πρέπει να συνεχίσει να χάνει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία και πρέπει να παραμείνει ηγέτης σε αυτόν τον τομέα», κατέστησε σαφές ο Ελληνας Επίτροπος.

Πέντε χρόνια πίσω από την Κίνα

Στην Ευρώπη πωλούνται κατά ένα πέμπτο λιγότερα καινούργια αυτοκίνητα από ό,τι πριν από την πανδημία. «Επομένως, είναι απαραίτητο να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση, υποστηρίζει ο οικονομολόγος  Νιλς Ρέντεκερ, διευθυντής του «Κέντρου Ζακ Ντελόρ».

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν στη Ναυτεμπορική ότι η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται τουλάχιστον πέντε χρόνια πίσω από την Κίνα στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων και καθυστερεί τις απαραίτητες αλλαγές.

Ο διευθυντής του «Κέντρου Ζακ Ντελόρ» σημειώνει μάλιστα ότι η Κίνα ήταν κάποτε μια τεράστια αγορά για τις γερμανικές μάρκες. Αλλά τα τελευταία τρία χρόνια, η ζήτηση έχει μειωθεί κατακόρυφα κατά 70%, εν μέρει επειδή το  Πεκίνο επιδοτεί μαζικά τις κινεζικές  αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μίκαελ Μπλος βλέπει τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Αναμένει από την Επιτροπή να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να αντεπιτεθεί στον αγώνα δρόμου για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: «Δεν είναι δυνατόν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης να λειτουργούν για πάντα…Αυτό είναι περίπου τόσο επιτυχημένο όσο το να βασιζόμαστε σε άμαξες με άλογα όταν το αυτοκίνητο έγινε για πρώτη φορά ευρείας κατανάλωσης», υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Οι ιδιοκτήτες ταξί στην Ελλάδα

Η συζήτηση για την ηλεκτροκίνηση έχει ανάψει άλλωστε και στην Ελλάδα με την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει από την 1η Ιανουαρίου την κυκλοφορία νέων ταξί με κινητήρες εσωτερικής καύσης . Ένα από τα βασικά αιτήματα της 48ωρης απεργίας των ιδιοκτητών ήταν η παράταση της υποχρέωσης για αγορά ηλεκτροκίνητου ταξί έως το 2035.

Η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα τονίζει ότι «η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης προσκρούει στην αντίσταση του κλάδου των ταξί. Τα στοιχεία είναι παραπάνω από σαφή: Στην  Αθήνα κυκλοφορούν περίπου 14.000 ταξί. Ωστόσο, σύμφωνα με το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής υπάρχουν μόνο περίπου 65 έως 70 ηλεκτρικά ταξί στην ελληνική πρωτεύουσα. Πολλοί ιδιοκτήτες ταξί δεν απορρίπτουν την ηλεκτροκίνηση, αλλά έχουν ωστόσο αντιρρήσεις στο χρονοδιάγραμμα  και τις συνθήκες εφαρμογής του μέτρου», αναφέρει  η γερμανική εφημερίδα. Προσθέτει μάλιστα ότι στην Αθήνα υπάρχουν μόνο 31 σταθμοί ταχείας φόρτισης και η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στις υποδομές φόρτισης.

«Προβληματικό θεωρείται –σύμφωνα με την Rheinische Post- και το πρόγραμμα επιδοτήσεων, επειδή οι ιδιοκτήτες ταξί πρέπει πρώτα να καταβάλουν το πλήρες αντίτιμο αγοράς για το νέο ηλεκτρικό ταξί. Μόνο τότε μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση. Σύμφωνα με κύκλους του Συνδέσμου, η επεξεργασία των αιτήσεων μπορεί να διαρκέσει μήνες και η έγκριση είναι αβέβαιη. Πρόκειται για ένα ρίσκο, που σχεδόν κανένας ιδιοκτήτης ταξί δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει».

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.